A dugás jegyében terveztek a nemzetközi sztárok az Új Néprajzi Múzeum pályázatán

építészet
2016 május 17., 15:04
comments 51

Hiába volt a meghívottak között annyi nemzetközi nagykutya, egy szokatlanul merész magyar terv nyerte a Néprajzi Múzeum megismételt pályázatát. Ezt már bemutattuk röviden, de kiket-miket előzött meg a Napur építésziroda vezette konzorcium?

Egy rakás színes, átlátszó üvegdoboz

A második helyezett a német Sauerbruch Hutton terve lett. A színek bátor használatáról is ismert berlini iroda is a talajszint alá dugta volna a múzeum lényegi részét. De elrejtőzni a legkevésbé sem akartak, hiszen a felszínen átlátszó, játékosan színes üveg dobozok lepték volna el a Felvonulási tér ezen szakaszát. Vagyis a győzteshez hasonlóan az ezüstérmes terv is alapvető szervezőelvnek tartotta, hogy a Liget vizuálisan ne legyen leválasztva a városról.

Egy igazán vonzó lyuk

Sokat vártam a sok más mellett a Google új központját vagy a dániai Lego-házat tervező BIG irodától. Ennek ellenére sem kellett csalódnom, a dánok ugyanis egy döbbenetes méretű téglatestből kivájt lenyűgöző lyukkal pályáztak és hozták el a bronzérmet.

Látható, hogy ők is átlátáspártiak voltak, ugyanakkor egyáltalán nem ódzkodtak volna a nagyobb épülettömegtől sem.

Innetől jöjjön pár érdekes, de nem helyezett versenyző.

A Nagy Büdös Semmi

Az eldugós-földalávivős koncepciót a párizsi Nemzeti Könyvtár komor tömbjeivel világhírűvé lett francia Dominique Perrault irodája vitte el a legmesszebb, azáltal, hogy az ő múzeumukból effektíve nem látszott volna SEMMI, mert annyira a föld alatt lett volna. Annyira azért nem szép a Dózsa György út, hogy ilyen szélsőségesen kelljen óvni, a nemépület nem is nyert.

A Marha Nagy Híd-koncepció

A versenyzőket a jelek szerint igencsak felpiszkálta, hogy az 56-os emlékművet is a helyén kellett hagyniuk, miközben a Ligetet túlzottan nem szabadott kitakarniuk. Ez a dupla feszültség három versenyző esetében is hídszerű épülettömeget eredményezett. Azon belül a leghídszerűbb talán az Európai Parlament strasbourgi főépületét is tervező francia Architecture-studio fent látható projektje, ami a hőlégballonon érkezők, illetve a látványterveket nehezen értelmezők kedvéért felülről egészen olyan ementáliszerű, mint a közelben épülő Magyar Zene Háza lesz. A híd tetején át is lehetett volna gyalogolni.

A hortobágyi kilenclyukú híd átfogalmazott, háromlyukú verziójával nevezett az időközben meghalt Zaha Hadid szupersztár-irodája:

Nekem a hidak közül a Bánáti + Hartvig iroda vezett csapaté tetszik a legkevésbé a publikált képek alapján. Egy jutott róla az eszembe: ha megvalósult volna Horváth "Búra" Csaba egykori MSZP-s főpolgármesterjelölt választási lázálma, a Ligetet befedő gigantikus üvegbúra, ez pont jó lett volna rá fogantyúnak:

Akadtak még aránylag érdekes pályaművek, mint

A Középülettervező Zrt. rohadt nagy benzinkútja, aminek lelkiismeretfurdalásból, ugyanakkor teljesen értelmetlen módon befüvesítették a tetejét:

Vagy két, a "néprajz = kemence" igazságában hívő terv, az egyik a Bernard Tschumi Architects-től:

A másik pedig egyenesen az építészkarról:

de a humordíjat vita nélkül a hamburgi gmp International vitte el. Ha nem halálosan komoly, többek között stadiontervezésben is világsztárnak számító irodáról lenne szó, azt hinnénk, hogy trollkodni próbáltak. Ők ugyanis a 2014-ben elvetett, közutálatban részesült Néprajzi-tervhez meghökkentően hasonlító épülettel jelentkeztek.

Ez volt az elvetett francia terv, ami miatt új pályázatot írtak ki:

És ez a németeké most:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.