Áder János tesz egy kört a Szamár-szigeten

POLITIKA
2016 május 17., 04:42
comments 25

A köztársasági elnök kedden kezdi meg kétnapos hivatalos látogatását az olaszországi Szamár-szigeten (Asinara) szigetén, majd Szardíniára utazik. Az útra elkíséri felesége, Herczegh Anita és Simicskó István honvédelmi miniszter is.

A látogatáson az államfő első világháborús magyar katonák tiszteletére emlékművet avat Asinara szigetén, más néven a Szamár-szigeten. Ugyanis az első világháború ideje alatt itt működött az egyik legnyomorultabb fogolytábor. Albínó szamarak a Szamár-szigeten - Fotó: AFP/Angelo CuccaAz osztrák-magyar hadsereg katonái közül ide vitték azokat, akik már a szerb hadszíntéren fogságba estek. Már maga az út is kegyetlen volt 800 kilométeren át terelték a Balkánon, majd napokig marhaszállító gőzösök gyomrában hánykolódtak, mire Szardíniára értek. Később Szamár-szigeten folytatódott a fogságuk. Később a 85 ezer fogolyból csak 6 ezer jutott haza.

A Szardínia melletti egykori börtönszigeten több ezer, az első világháborúban hadifogságba esett magyar katona raboskodott és halt meg. Áder János hivatalos látogatásán felkeresi az első világháborúnak a szigeten még megtalálható emlékhelyeit. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.