Megint megszaladt az államadósság

Az idei első negyedév végére az államadósság szintje elérte a GDP 76,9 százalékát, ami a tavalyi év végi 75,3 százalékos szinthez képest komoly növekedésnek számít. Tavaly uyganebben az időszakban szinte ugyanezen a szinten állt az adósság, csak kevéssel állt alacsonyabb szinten.

Az MNB erről szóló közleménye megjegyzi, hogy az adósság növekedésében a nettó hitelfelvétel játszott elsődleges szerepet,

az átértékelődés hatása elenyésző volt (2 milliárd forint). Az államháztartás nettó tartozása (23690 milliárd forint) pedig a GDP 69,7 százalékát tette ki 2016 első negyedévének végén.

A Világgazdaság szerint a tavaly év végi csökkentéshez az is kellett, hogy tavaly decemberre a kormány lecsökkentse a tartalékait, az Államadósság Kezelő Központ olyan adósságpapírokat bocsásson ki, amelyek éppen az év vége előtt lejárjanak, valamint a Matolcsy György vezette MNB több mint 300 milliárd forintértékben vásároljon vissza devizakötvényeket, ami szintén csökkentette az adósságot.

Megjegyzik, hogy 2016 első negyedévében a központi kormányzat nettó finanszírozási igénye 129 milliárd forint volt. Nagy mértékben növekedett a jegybanknál és a hitelintézeteknél elhelyezett betétállomány, aminek oka részben a jelentős mértékű nettó állampapír-kibocsátás volt, másrészt nagymértékben növekedett az Európai Uniótól beérkezett, és még ki nem fizetett transzferek állománya is.