Megint megszaladt az államadósság

gazdaság
2016 május 17., 09:16
comments 107

Az idei első negyedév végére az államadósság szintje elérte a GDP 76,9 százalékát, ami a tavalyi év végi 75,3 százalékos szinthez képest komoly növekedésnek számít. Tavaly uyganebben az időszakban szinte ugyanezen a szinten állt az adósság, csak kevéssel állt alacsonyabb szinten.

Az MNB erről szóló közleménye megjegyzi, hogy az adósság növekedésében a nettó hitelfelvétel játszott elsődleges szerepet,

az átértékelődés hatása elenyésző volt (2 milliárd forint). Az államháztartás nettó tartozása (23690 milliárd forint) pedig a GDP 69,7 százalékát tette ki 2016 első negyedévének végén.

A Világgazdaság szerint a tavaly év végi csökkentéshez az is kellett, hogy tavaly decemberre a kormány lecsökkentse a tartalékait, az Államadósság Kezelő Központ olyan adósságpapírokat bocsásson ki, amelyek éppen az év vége előtt lejárjanak, valamint a Matolcsy György vezette MNB több mint 300 milliárd forintértékben vásároljon vissza devizakötvényeket, ami szintén csökkentette az adósságot.

Megjegyzik, hogy 2016 első negyedévében a központi kormányzat nettó finanszírozási igénye 129 milliárd forint volt. Nagy mértékben növekedett a jegybanknál és a hitelintézeteknél elhelyezett betétállomány, aminek oka részben a jelentős mértékű nettó állampapír-kibocsátás volt, másrészt nagymértékben növekedett az Európai Uniótól beérkezett, és még ki nem fizetett transzferek állománya is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.