Emberek, ne nyeljétek le a mobiltelefonotokat

Egészségügy
2016 május 18., 05:05
comments 29

A 29 éves ír már órák óta hányt, mire végre kórházba szállították. Mint kiderült, lenyelte a mobilját - hogy miért, az sajnos nem.

A férfit a dublini Adelaide and Meath kórház sokat látott orvosai látták el. Hogy sokat látottak, arra csak abból tudok következtetni, hogy az esetet leíró jelentésükben "jelentéktelennek" nevezték a vizsgálatokat, amit egy olyan emberen végeztek, aki

lenyelt egy mobiltelefont.

A lenyelt mobiltelefonról fantasztikus felvételeket láthatnak az International Journal of Surgery Case Riports orvosi szaklap friss számában!

Az orvosok eredendően nem is akartak beavatkozni, azt gondolták, hogy a telefon majd csak kijön. De újabb vizsgálatokkal megállapították, hogy a mobil elakadt a férfi gyomrában, nem folytatta hosszú vándorlását a belekben.

Először a lehető legkevésbé intruzív eljárással próbálták volna eltávolítani: a nyelőcsövén leeresztett szondával emelték volna ki. De pechjükre a mobil nagyon rossz irányban feküdt, nem fértek hozzá, illetve nem tudták volna úgy kihúzni, hogy ne sértsék meg a nyelőcsövet.

Így végül műteni kellett, ami sikeres volt. A műtéti zárójelentésükben, amit közzétettek a műtéti zárójelentéseket közzé tevő szaklapban, arra a megállapításra jutottak, hogy

„A lenyelt mobiltelefonokat a jelenleg rendelkezésre álló eszközökkel nem feltétlenül lehet károsodásmentesen eltávolítani a gyomorból a kurrens endoszkópiás berendezésekkel. Az eszközök javítása, vagy a meglévő kiemelőkarok módosítása megfelelő elrendezést biztosíthat ahhoz, hogy a mobiltelefonokat a nyelőcső megsértése nélkül eltávolíthassuk.”

Vagyis az orvostudomány már felismerte a problémát, vagy az ír orvosok arra számítanak, hogy a jövőben sokkal gyakrabban kell lenyelt mobiltelefonokat eltávolítaniuk. (Via Gizmodo, The Daily Dot. Címlapkép: Tanya Dawn / Flickr CC BY-NC-ND 2.0)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.