Minden pont fordítva van a génmódosított növényekkel, mint gondolná

2016 május 18., szerda 6:12
169

A génmódosított élelmiszerek drasztikusan megosztó témájában egy ideje megmerevedni látszottak a frontvonalak. Két uralkodó állítás állt szemben egymással:

  • a támogatók azt a hasznot ecsetelték, amit a megnövekedő terméshozamok jelentenek egyre népesedő bolygónknak;
  • az ellenzők pedig az egészségügyi kockázatokról beszéltek a végtelenségig.

Most elkészült az első nagy, átfogó tudományos kutatás eredménye a témában. Az amerikai Nemzeti Tudományos, Mérnöki és Orvosi Akadémia megállapításai szerint ezzel szemben az az igazság, hogy

  • a génmódosított élelmiszerek biztonságosan fogyaszthatók és nem ártanak a környezetnek sem;
  • ellenben semmi sem bizonyítja, hogy a génmódosított magok jobb termésátlagot hoznának.

Ebből adódóan most az a fura helyzet állt elő, hogy a génmódosításpártiak ez egészségről, az ellenzők meg a gazdaságosságról kezdtek beszélni hirtelen.

Ezek a gmo-gyűlölők sem a kilencvenes években voltak kamaszok, legalábbis nekem a Bad Seedsről inkább Nick Cave jut eszembe. Fotó: Joe Brusky / Flickr CC BY-NC 2.0

"Az iparág állításaival szemben ezek a növények nem jelentenek megoldást az éhezésre" - írta például közleményében az eddig egészen mással érvelő Fogyasztók Szövetsége.

Maguk a kutatást végzők mindeközben megjegyzik, hogy bár a közvélemény részéről nagy igény mutatkozott rá, hogy egyszerű válaszokat adjanak, ez nem állt módjukban. A kutatást összegző jelentés például 400 vaskos oldal, nem az a könnyű nyári olvasmány. Ha van 72 dollárjuk erre, itt megvehetik.

A tanulmányt készítő Nemzeti Akadémia a nevével ellentétben nem állami intézmény, hanem civil szervezet, bár az amerikai törvényhozás felkérésére alapították akadémikusok. A kutatásban 20 tudós vett részt, a bizottságban a génmódosított vetőmagok gyártói nem képviselhették magukat - bár génmódosítási technológiákat fejlesztő kutatók voltak köztük.

A kutatásban elsősorban a két leggyakoribb génmódosított termékre, a kukoricára és a gyapotra koncentráltak. Megállapításaik szerint ezek nem jelentenek veszélyt az élő szervezetekre, de a hozamaik sem jobbak a természetes vetőmagoknál.

A tudósok egyben többszintű ellenőrzési rendszer bevezetését javasolták, hogy a nagyobb átláthatóság érdekében a potenciálisan veszélyesebb, emberi fogyasztásra szánt termékek gyakoribb és szigorúbb vizsgálatokon essenek át. (Via The New York Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt