Minden pont fordítva van a génmódosított növényekkel, mint gondolná

A génmódosított élelmiszerek drasztikusan megosztó témájában egy ideje megmerevedni látszottak a frontvonalak. Két uralkodó állítás állt szemben egymással:

  • a támogatók azt a hasznot ecsetelték, amit a megnövekedő terméshozamok jelentenek egyre népesedő bolygónknak;
  • az ellenzők pedig az egészségügyi kockázatokról beszéltek a végtelenségig.

Most elkészült az első nagy, átfogó tudományos kutatás eredménye a témában. Az amerikai Nemzeti Tudományos, Mérnöki és Orvosi Akadémia megállapításai szerint ezzel szemben az az igazság, hogy

  • a génmódosított élelmiszerek biztonságosan fogyaszthatók és nem ártanak a környezetnek sem;
  • ellenben semmi sem bizonyítja, hogy a génmódosított magok jobb termésátlagot hoznának.

Ebből adódóan most az a fura helyzet állt elő, hogy a génmódosításpártiak ez egészségről, az ellenzők meg a gazdaságosságról kezdtek beszélni hirtelen.

Ezek a gmo-gyűlölők sem a kilencvenes években voltak kamaszok, legalábbis nekem a Bad Seedsről inkább Nick Cave jut eszembe. Fotó: Joe Brusky / Flickr CC BY-NC 2.0

"Az iparág állításaival szemben ezek a növények nem jelentenek megoldást az éhezésre" - írta például közleményében az eddig egészen mással érvelő Fogyasztók Szövetsége.

Maguk a kutatást végzők mindeközben megjegyzik, hogy bár a közvélemény részéről nagy igény mutatkozott rá, hogy egyszerű válaszokat adjanak, ez nem állt módjukban. A kutatást összegző jelentés például 400 vaskos oldal, nem az a könnyű nyári olvasmány. Ha van 72 dollárjuk erre, itt megvehetik.

A tanulmányt készítő Nemzeti Akadémia a nevével ellentétben nem állami intézmény, hanem civil szervezet, bár az amerikai törvényhozás felkérésére alapították akadémikusok. A kutatásban 20 tudós vett részt, a bizottságban a génmódosított vetőmagok gyártói nem képviselhették magukat - bár génmódosítási technológiákat fejlesztő kutatók voltak köztük.

A kutatásban elsősorban a két leggyakoribb génmódosított termékre, a kukoricára és a gyapotra koncentráltak. Megállapításaik szerint ezek nem jelentenek veszélyt az élő szervezetekre, de a hozamaik sem jobbak a természetes vetőmagoknál.

A tudósok egyben többszintű ellenőrzési rendszer bevezetését javasolták, hogy a nagyobb átláthatóság érdekében a potenciálisan veszélyesebb, emberi fogyasztásra szánt termékek gyakoribb és szigorúbb vizsgálatokon essenek át. (Via The New York Times)