Az egyik leggazdagabb norvég üzletember szerint Norvégiának, Svédországnak és Dániának egy országgá kéne összeállniuk

külföld
2016 május 20., 06:04

Az ingatlanfejlesztésből és vendéglátásból meggazdagodott Petter Stordalen, akinek becsült vagyonát 1,5 milliárd dollárra teszik, beszélt arról egy interjúban, hogy a három nemzetnek össze kéne állnia egyetlen országgá.

A milliárdos szerint az így létrejövő 20 milliós ország gazdaságilag sokkal erősebb lehetne. Az ötlet persze nagyot futott a skandináv sajtóban, lelkes hangok mellett rengeteg kétkedő vélemény is akadt.

És persze valószínűleg nem túl reális tervről van szó, ami inkább gondolatkísérletnek jó. A Washington Post el is játszott a gondolattal és megnézték, mennyivel járna jobban gazdaságilag egy összskandináv nemzet.

A legnagyobb GDP-vel rendelkező németek (3,86 ezer milliárd dollár) és Nagy-Britannia (2,9 ezer milliárd) mögött ugyan bőven lemaradva, de ötödikként, a spanyolokat és a hollandokat már megelőzve, 1,41 ezermilliárd dollárral. És abban is bőven lenne racionalitás, hogy ez a hármas ország nagyobb növekedési potenciállal rendelkezne, mint az országok külön-külön.

Stordalen szerint ráadásul a három nemzetnek hasonlít annyira a nyelve és közös annyira a kultúrája és a történelme, hogy ez se jelentsen gondot. A három nép a 14.-15. században valóban szorosabb viszonyban volt egymással, mindannyian a Kalmari unió tagjai voltak, a finnekkel és izlandiakkal együtt.

Viszont nehezítené a skandináv állam kialakítását, hogy a svédek és a dánok tagjai az EU-nak, a NATO-ban pedig a svédek nincsenek benn. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.