Évi több száz millió trollkommentet írnak kínai közszolgák az internetre

külföld
2016 május 20., 08:36
comments 87

A kínai 50 Cent Párt onnan kapta a nevét, hogy feltételezések szerint a bérkommentelők posztonként 50 centet kapnak minden olyan kamuinformációért vagy trollkodásért, amivel a kínai oldalakat árasztják el, és amikkel a kínai kommunista pártot védik. Korábban ezt a csoportot okolta mindenki azért, mert a kínai oldalakat elöntik a kormánypárti trollok.

Most viszont a Harvard kutatása arra jutott, hogy rengeteg kommentet nem felbérelt polgárok írnak meg, hanem erre kirendelt közszolgák. Mindezt egy óriási titkos állami akció keretében.

Összesen 43800 posztot vizsgáltak meg a kutatók, és azt találták, hogy ezek 99,3 százaléka közalkalmazottaktól jött. Több mint 200 intézmény és ügynökség kötelékéből, az adóügyektől a szociális ügyeken át a HR-ig.

A kutatók szerint ilyen kommentek főleg politikailag érzékeny időszakokban szaporodnak el, például amikor a kínai elit számára kellemetlen hír felbukkanásától lehet tartani.

A kutatás szerint évente 488 millió (!) propagandaüzenet bukkan fel a kínai neten, és ennek fele kormányzati honlapokra kerül fel, a többi pedig közösségi oldalakon születik.

Érdekesség az is, hogy az állami kommentelők elsősorban nem a vitát keresik vagy védelmezni próbálják a megvádolt politikusokat, hanem teljesen el akarják terelni a témát vidámabb, pozitívabb dolgok felé, azt akarják, hogy semmiféle kellemetlen téma ne lehessen napirenden. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.