Kanadában engedélyezték a genetikailag módosított lazac árusítását

Az egészségügyi hatóságok engedélyt adtak arra, hogy egy genetikai módosítások miatt gyorsabban növő lazacfajta kerüljön kereskedelmi forgalomba az országban. Ez lesz az első génmódosított állatfaj, amit Kanadában ezentúl vásárolni lehet majd élelmiszerként.

Az engedélyezést négy évnyi tesztelés előzte meg, és a hatóság közleménye szerint az amerikai AquaBounty Technologies által összerakott lazac pont annyira biztonságos és ugyanannyi tápértéket tartalmaz, mint bármelyik hagyományos lazac.

Képünk csak illusztráció (Alexey Filippov / Sputnik)


A génmódosított halban található egy növekedési hormonokért felelős gén az Alaszkában őshonos Chinook lazacból és egy óceáni tőkehalfajból is, ezért pedig kétszer gyorsabban tud növekedni, mint egy átlagos lazac. Akár 16-18 hónap alatt piacképes állapotra nő, míg egy sima lazacnál ez három év is lehet.

A kanadai hatóságok szerint a génmódosított lazacra nem kell majd semmiféle figyelmeztető jelzés vagy címke, mivel semmiféle egészségügyi kockázatra nem derült fény a tesztelés alatt.

Ezt persze nem így látja a génmódosítás rengeteg kritikusa, illetve a környezetvédők, akik Frankenfishről beszélnek.

Novemberben a lazacfajt már fogyasztásra alkalmasnak találták az Egyesült Államokban is, igaz, importálni nem lehet, amíg nem alakítják ki ennek a világos kereteit. Amíg ez nem történik meg, hiába a kanadai engedélyezés, oda sem mehet a lazacból. Igaz, sokan arra számítanak, hogy ez már idén szeptemberre bekövetkezhet. (Guardian)