Magyarország befektetésre ajánlott, minősített a Fitch

gazdaság
2016 május 20., 20:33
comments 145

A Fitch Ratings péntek esti jelentésében a devizában kibocsátott hosszú lejáratú szuverén magyar adósságállomány osztályzatát az eddigi "BB plusz"-ról egy fokozattal "BBB mínusz"-ra javította. A nemzetközi hitelminősítőnél az osztályzat a befektetésre ajánlott kategória alapszintje. Az új besorolás kilátása stabil.

A hitelminősítő elemzése szerint a folyómérleg-egyenlegek magas többlete, az Európai Unióból érkező jelentős értékű folyósítások, a bankrendszer külső mérlegalkalmazkodási folyamata, az önfinanszírozási program és a devizaalapú ingatlanhitelek átváltása nyomán javult Magyarország külső fizetési helyzete, és enyhült a magyar gazdaság sérülékenysége. A Fitch saját módszertana szerint a nettó külső adósság a magyar GDP 48 százaléka volt a tavalyi harmadik negyedévben a 2012-ben mért 73 százalék után.

A másik két jelentős hitelminősítőnél egyelőre nem történt meg a felminősítés: a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service egyelőre a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó - "BB plusz", illetve "Ba1" - besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot, de a Moody's magyar osztályzatának kilátása pozitív. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.