Román ügyészség: gázvezetéket akartak felrobbantani a Hatvannégy Vármegye tagjai

külföld
2016 május 20., 15:10
comments 71

A román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség, a DIICot vádirata szerint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom két tagja a romániai földgázhálózat egyik fontos vezetékét tervezte felrobbantani. A két férfit, Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt csütörtökön állították bíróság elé, mert a nyomozóhatóság szerint petárdabombát akartak robbantani a december elsejei román nemzeti ünnepen, Kézdivásárhelyen. A news.ro szerezte meg a teljes vádiratot, amiben a lehallgatások jegyzőkönyveiben olvasni a tervezett nagyobb volumenű támadásról.

XX: Mondtam, hogy keményebb akciókra van szükség (…)

XX:  (…) A térképet ideadta. Itt van az erdélyi gázvezeték … egyik megy Bukarestbe, a másik Moldovába. Annyit mondtam Lacinak, hogy érdeklődött, és tudja hol van az utolsó …

XX: Nálunk halad át a két vezeték …

XX: A föld alatt mennek.

XX: Igen, de az Ojtozi-szorosnál a pataknál felette haladnak 10-20 méteren át.

XX: Igen? (…)

XX. Látszanak.

Szőcs Zoltán: Pontban karácsonykor kellene hogy levegőbe repítsük.

XX: Én senkit nem bátorítok erre.

A jegyzőkönyvek szerint a beszélgetést a HVIM egy ülésén rögzítették. A DIICOT ügyészei szerint a mozgalom orosz szélsőséges szervezetektől akartak támogatást szerezni. (Maszol.ro)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.