A favágásban is utolérik a magyar kormányt a lengyelek

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Ami Magyarországon történik 2010 óta, az négy év késéssel megtörténik Lengyelországban is, amióta odaát is óriási győzelemmel kerültek hatalomba az EU-szkeptikus nemzeti-keresztények, a Jog és Igazságosság párt színeiben.

Ugyanúgy fejezték le a közmédiát, gyengítették a fékek és ellensúlyok rendszerét, és most úgy tűnik nekiesnek a fáknak is.

A lengyel kormány ugyanis a Belarussziával határos, hatszáz éves ősfákkal benőtt történelmi Białowieżai-erdőben kezdene fakitermelésbe a környezetért aggódók legnagyobb bánatára.

A kommunizmus sem okozott az erdőben akkora kárt, mint amire most a lengyel kormány készül, írja a Seattle Times.

A lap beszámol arról, hogy az UNESCO által is védett, világörökségi területnek tekintett erdő a különleges védelemben részesülő Natura 2000 része, ezért több zöld szervezet (Greenpeace, ClientEarth, WWF) is az Európai Bizottsághoz fordul.


A kormány tagadja, hogy kárt okoznának a fakitermelésre szánt területek megnövelésével, állítják, csak ott lehetne fát vágni, ahol korábban is lehetett.

Környezetvédők szerint ugyanakkor, a kitermelésre kijelölt terület sokkal nagyobb ennél, így menthetetlneül kiterjed azokra a részekre is, amelyek 8-9000 ezer éve jórészt háborítatlanok. (Az erdőt a lengyel, a litván és még az orosz uralkodók is nagy becsben tartották, és védték.)

A kormány azzal érvvel, hogy csak így lehet megállítani egy szú fajt, amely a lengyel parkok lucfenyőinek tíz százalékát kiirtotta. A zöldek szerint ez csak mellébeszélés, valójában az igen öreg, értékes fákból kinyerhető profit vezérli inkább a törvényhozók kezét.

A lap megemlíti, hogy még az IKEA sem vásárol fát a Białowieżai-erdőből, pedig nyersanyagigényük 25%-át a lengyel faexport adja.

A magyar kormány csak Budapesten jelenleg a Városligetben, a Római parton és az Orczy-kertben tervez komolyabb fakivágásokat, amelyek szükségszerűsége erősen megkérdőjelezhető. Ezek között a Városliget az UNESCO által is jegyzett világörökségi budapesti terület pufferzónájában van. (Seattle Times)

Címlapkép: Ralf Lotys (Sicherlich) - A feltöltő saját munkája, CC BY 3.0

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.