Ken Loach kapta az Arany Pálmát Cannes-ban, a munkanélküli kisember lázadásáról szóló filmjéért

FILM
2016 május 22., 19:35
comments 89

A brit Ken Loach a megszűnőben lévő európai szociális rendszernek kiszolgáltatott kisembereiről szóló, Én, Daniel Blake című filmje nyerte el vasárnap az Arany Pálmát a 69. cannes-i fesztiválon.

A film főhőse egy 59 éves özvegy asztalos, akinek a szívrohama után az orvosa nem tanácsolja, hogy visszatérjen dolgozni, miközben a társadalombiztosítás illetékesei alkalmasnak ítélik a munkára. Az angliai Newcastle-ben játszódó történet címszerepét Dave Johns színházi színész alakítja.

A Felkavar a szél című filmjével 10 évvel ezelőtt már Arany Pálmát nyert 80 éves rendező 19. alkalommal kapott meghívást a versenyre.

A 80 éves Ken Loach brit rendező a fődíjjal, az Arany Pálmával a 69. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó ünnepségén (Fotó: Guillaume Horcajuelo / EPA / MTI)
photo_camera A 80 éves Ken Loach brit rendező a fődíjjal, az Arany Pálmával a 69. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó ünnepségén (Fotó: Guillaume Horcajuelo / EPA / MTI)

A zsűri Nagydíját a kanadai Xavier Dolan A Juste la fin du monde (Épp a világ vége) című filmje kapta. A 27 éves rendező az 1995-ben meghalt francia Jean-Luc Lagarce színdarabja alapján készült hatodik filmjét olyan francia világsztárokkal forgatta, mint az Oscar-díjas Marion Cotillard, Vincent Cassel, Nathalie Baye, Léa Seydoux és Gaspard Ulliel.

A legjobb rendezés díját megosztva ítélte oda a George Miller vezette zsűri Christian Mungiunak a román társadalmat eluraló korrupcióról és megalkuvásról szóló Érettségi című drámájáért és a francia Olivier Assayasnak a Personal Shooper című, angol nyelven forgatott thrillerért.

A George Miller vezette zsűritől Andrea Arnold brit filmrendezőnő kapta a zsűri díját az Egyesült Államokban játszódó American Honey című, a társadalom peremére került fiatalokról szóló road movie-jáért.

A legjobb forgatókönyv díját az Oscar-díjas iráni Aszgar Farhadi The Salesman (Az ügyfél) című letisztult családi drámája érdemelte ki.

Jaclyn Rose kapta a legjobb női alakítás díját Brillante Mendoza Fülöp-szigeteki rendező Ma'Rose című filmjének főszerepéért. A film egy Manila egyik szegénynegyedében játszódó 2 órás film, ami egy kábítószer-kereskedelem miatt letartóztatott házaspárról szól. A filmben a házaspár 3 kamaszkorú gyereke különböző módon próbálja megszerezni a korrupt rendőrök által követelt összeget ahhoz, hogy a szülőket elengedjék.

A legjobb férfi alakítás díját az iráni Sahab Hosszeini érdemelte ki Aszgar Farhadi The Salesman (Az ügyfél) című alkotásban nyújtott játékáért. A film főhőse, Emad, egy színész, akit a bosszúvágy vezérel, miután a feleségét bántalmazták. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.