Megint meghalt a tálibok vezetője, Manszúr molla

Tbg
2016 május 22., vasárnap 4:01

Az amerikai hadsereg szerint dróntámadás végzett az afgán tálibok vezetőjével, Aktár Mohamed Manszúrral.

A támadást Barack Obama elnök jóváhagyta, a drónokat Afganisztán és Pakisztán határvidékén vetették be.

A Pentagon magyarázata szerint Manszúr fenyegetést jelentett az afgán és az amerikai erőkre, valamint a helyi polgári lakosságra, személye pedig gátolta az afgán földön régóta húzódó konfliktus politikai megoldását.

Manszúr halálhírét ugyanakkor cáfolta egy tálib vezető, aki emlékeztett rá, hogy tavaly decemberben is halálhírét keltették a vezetőnek.

UPDATE: Az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozó Mullah Abdul Rauf tálib vezető ugyanakkor megerősítette a hírt, hogy pénteken Manszúr meghalt.

Aktár Mohamed Manszúr 2015-ben lett a tálibok vezetője, miután nyilvánosságra került, hogy Omár molla már két évvel korábban meghalt - az afgán hírszerzés szerint - a pakisztáni Karacsi egyik kórházában .

Manszúr korábban Omár molla közvetlen munkatársaként, helyetteseként tevékenykedett, és a tálibok közlekedési minisztereként tartották számon.

A BBC szerint Manszúr sikerrel egyesítette a tálib katonai csoportokat, és sikerült is komolyabb katonai sikereket elérnie, visszafoglalt tavaly például egy fontos várost, amire 15 éve nem volt példa a talibán részéről.

Halálával újabb hatalmi vákuum jöhet létre a tálib vezetésben, erőre kaphat például Manszúr legfőbb katonai riválisa, Mohamed Raszúl, aki hívei szerint az ISIS-t támogatja. (MTI/BBC/AP)