A Reuters is Matolcsy alapítványi pénzszórásával foglalkozik

gazdaság
2016 május 23., 08:21
comments 151

A Bloomberg után a világ másik nagy, gazdasági körökben mérvadó hírügynöksége, a Reuters is hosszú cikket szentelt a Magyar Nemzeti Bank, illetve a jegybanki alapítványok sajátos támogatási szokásainak. Ahogy a Bloomberg cikkét, úgy a Reutersét is a hírügynökség magyarországi tudósítója, ezesetben Dunai Márton jegyzi.

De míg a Bloomberg általában koncentrált arra a sajátos gyakorlatra, hogy

a jegybanki alapítványok Matolcsyhoz rokoni szállakkal kötődő vállalkozásokat szeretnek támogatni,

és ezt valamiért nem szívesen vizsgálja az az ügyészség, amit az a Polt Péter vezet, akinek a neje az MNB személyzeti főnöke, egyben az egyik alapítvány kurátora is.

A Reuters ehelyett a jegybanki alapítványok médiatámogatásaira, azon belül is a Matolcsy György unokatestvéréhez, Szemerey Tamáshoz köthető New Wave-re és annak online lapjára, a VS-re koncentrál. A cikkben egyrészt idézik a New Wave-t, ami szerint

"teljességgel tisztességtelen azt feltételezni, hogy a jegybank alapítványaitól érkező támogatásoknak bármi közük volna a rokoni kapcsolathoz".

Másrészt idézik Weyer Balázst, az Origo egykori szerkesztőjét, aki szerint az amúgy időközben az Origót is felvásárló New Wave terjeszkedése normális piaci viszonyok között "erősen valószínűtlen" volt. "Hogy egy közepes médiavállalat felvásárola a piacvezető brandet, az értelmezhetetlen a hatalmi struktúrák figyelembe vétele nélkül" - mondta. (Via Reuters. Címlapkép: MTI Fotó / Illyés Tibor.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.