Ezt az öt könyvet kéne elolvasnod a nyáron Bill Gates szerint

Szokás szerint Gates ismét előállt könyvajánlójával, és megint kritikusok és közönség által is sokat dicsért, a közelmúltban megjelent műveket szedett elő, melyek közül több magyarul is megjelent már.

Az első ajánlott könyv a biokémikus Nick Lane könyve, ami szerényen csak a Vital Question: Energy, Evolution, and the Origins of Complex Life címet viseli. Ez sajnos még nem jött ki magyarul, de a tudományról mindig rendkívül szórakoztatóan és közérthetően író Lane egy korábbi műve már igen, a Hajrá, élet! című műben Lane az evolúció tíz legnagyobb találmányát veszi sorra.

Majd Yuval Noah Harari könyve jön, a Sapiens, ami gyakorlatilag az emberiség, vagy hát inkább az emberi gondolkodás története és az elmúlt év egyik legnagyobb pop-science dobása volt és azt veszi végig, hogyan formálta az emberiség alakulását a tűztől a pletykán át egy csomó tényező. Jó hír, hogy ez is elérhető már magyarul is.

A harmadik ajánlat Jordan Ellenberg matematikus How Not to Be Wrong: The Power of Mathematical Thinking című könyve, ami azt mutatja be, hogyan szövi át életünket a észrevétlenül is a matematika és hogyan befolyásolja gondolkodásunk minden aspektusát, Gates szerint mindezt nagyon közérthető formában. Még nem jelent meg magyarul, de ősszel ki fogja adni a Park Kiadó.

A negyedik kötetnek van a legkevesebb esélye arra, hogy valaha magyar fordítás készüljön belőle. Ez Hiroshi Mikitani és Ryoichi Mikitani könyve, a és a japán vállalati kultúráról, illetve a gazdaság fellendüléséről beszélget apa és fia, egy e-kereskedelmi cég vezetője és egy közgazdász.

Végül pedig Neal Stephenson tavalyi sci-fije, a Seveneves – A hét Éva jön, ami az év egyik bestsellere volt, 900 oldalon át, rengeteg űrtechnikai részlettel, idén pedig megjelent magyarul is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.