Fújjolva fogadta a sajtó Nemes Jelesék döntéseit

FILM
2016 május 23., 04:47
comments 119

Kevés kivétellel minden díj bejelentését hangos nemtetszéssel fogadták a cannes-i filmfesztiválon az újságírók, a díjazottak kihirdetésekor fujjolástól, füttyögéstől volt hangos a díjkiosztót követő sajtótájékoztató. A beszámolók szerint talán még sose volt ennyire vitatott a zsűri döntése - melynek most az Oscar-díjas Nemes Jeles László is tagja volt.

Még tartott a díjkiosztó, de az újságírók a Twitteren már vitatták a zsűri döntését. A francia filmes folyóirat, a Les Cahiers du Cinéma például azt írta, hogy

"az idei gyönyörű versenyt elrontotta az elvakult Zsűri".

A másik jelentős francia filmes lap, a Le Positif vezető kritikusa, Philippe Rouyer is csalódott volt, szerinte a zsűri kizárólag a társadalmi témájú, humanista filmeket díjazta a nagyszabású, innovatív alkotások helyett.

A kritikusok a zsűrivel szemben inkább a Tony Erdmann című német vígjátékot, Kleber Mendonce Filho Aquarius című filmjét és Paul Verhoeven Ell című erotikus thrillerét díjazták volna.

Főleg az első film kudarca fáj mindenkinek, mert rendezője, Maren Ade fesztiválkedvenc lett, mégis díj nélkül volt kénytelen távozni.

George Miller, a zsűri elnöke szerint "21 film volt versenyben, nagyon sok lehetőség volt, de csak nyolc díjat adhatunk át". Azt is bevallotta, hogy "megpróbáltak" nem figyelni a filmkritikákra, hogy saját maguk dönthessenek. Nemes Jeles László a maga részéről örömét fejezte ki, hogy az idei fesztiváldíjas filmet - ezt nyerte el tavaly ő a Saul fiával -, a kanadai Juste la fin du monde-ot 35 milliméteres filmre forgatták. (Via MTI. Címlapképünkön a fesztiválnyertes Ken Loach. Fotó: Mustafa Yalcin / Anadolu Agency.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.