Kutyajogosítvány lesz Berlinben

2016 május 23., hétfő 19:47
158

A német fővárosban a múlt héten fogadták el azt a tervezetet, aminek értelmében be fognak vezetni egy kutyajogosítványt (németül ezt a nagyszerű Hundeführerschein szó takarja), és amelyik gazda nem rendelkezik majd ilyennel, az nem sétáltathatja a kutyáját a jövőben póráz nélkül.

Berlinben mintegy százezer kutya él, meglehetősen boldogan, hiszen a város igazán kutyabarát. Most mégis olyasmi lesz, ami eddig nem nagyon volt: szigorúbb szabályozás.

A törvénykezés nem lesz visszamenőlegesen hatályos, azaz csak az új kutyák mellé kell majd jogosítvány, és a kiváltásához a tulajoknak be kell mutatniuk egy bizottság előtt, hogy kutyájuk szófogadó és reagál a legalapvetőbb parancsokra. A vizsga száz euró lesz, cserébe pedig jár majd a jogosítvány, amivel lehet póráz nélkül is lófrálni.

Ez azért is fontos, mert a városban a közeljövőben több szigorítást is be fognak vezetni a kutyatartókkal szemben, és ezek többsége alól majd ez a papír adhat felmentést. Illetve mindez nem vonatkozik a 30 centis marmagasságnál kisebb kutyákra, ők automatikus felmentést kapnak a jövőben is. A nagyobb kutyák viszont a jövőben csak külön kijelölt futtatókon mozoghatnak póráz nélkül, ha nincs meg a jogosítvány.

Az új szabályozás egy másik eleme, hogy azokat a gazdikat, akik kutyaszar összeszedésére alkalmas zacskó nélkül érnek tetten, megbírságolhatnak a jövőben. (Citylab, a nyitóképet a nagyszerű Dogs waiting in Berlin blogról szedtük)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt