Nem kérne többé annyi jelszót a Google

tech
2016 május 23., 19:16
comments 157

Komoly változás közeleg az androidos eszközökre, mivel a Google szeretné elhagyni a hagyományos, jelszavas belépéseket. Helyette egy bizalmi érték segítségével léphetnének be eszközeikbe és fiókjaikba a felhasználók.

Az egész rendszer egyelőre még csak tesztelési fázisban van, de a Google fejlesztésekért felelős ATAP részlegének vezetője, Dan Kaufman szerint várhatóan az év végére minden Android-fejlesztő hozzáférhet majd a technológiához.

A bizalmi érték működésének lényege, hogy egy csomó, a felhasználóra jellemző adat ellenőrzésével dönti el a rendszer, hogy a jogosult személy készül-e éppen belépni. Ebbe beletartozik majd a tartózkodási helyünk, az arcfelismerés vagy a gépelési sajátosságok ellenőrzése is. Elképzelhető majd szórás is a bizalmi értékek terén, hiszen egy képmegosztó oldal például könnyebben beengedhet majd, mint mondjuk egy bank.

Az alkalmazást vezérlő felület folyamatosan futna az eszközökön, és folyamatosan monitorozná a felhasználót, ezzel pedig minden futó alkalmazást ellátna egy aktuális bizalmi értékkel, ezzel igazolva, hogy ki használja éppen.

Kaufman szerint telefonjainkon megvan minden érzékelő, ami szükséges ahhoz, hogy a szoftver tudja, ki használja éppen, akkor miért ne építsünk erre, miért kell állandóan jelszókkal igazolnunk magunkat.

A fejlesztés iránt komolyan érdeklődik a pénzügyi szektor, de átlag felhasználási szinteken is jelenthetne változást, hiszen mint a Verge cikke írja, a felhasználók egy jelentős részének még mindig rémesen buta, könnyen kitalálható jelszava van. (Verge)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.