Rosszul került fel a DNS spirálja a török ötlírásra

Aziz Sancar 2015-ben kapta meg a kémiai Nobel-díjat, a török-amerikai biokémikus most pedig Isztambulba utazott, hogy a kutatásairól beszéljen és itt hívta fel a figyelmet arra, hogy az ötlírás bankjegyen rosszul szerepel a DNS-spirál.

Ugyanis a 2009-ben bevezetett bankjegyen egy atommag, a Naprendszer és egy híres török tudománytörténész, Adnan Sayili portréja mellett egy DNS-spirál is látható. Csakhogy mint arra Sancar most felhívta a figyelmet, a Z-DNS spirál balról jobbra csavarodik, holott a fordított irányba kéne neki.

Márpedig ha valaki, akkor Sancar alighanem biztosan felismer egy megfelelően ábrázolt DNS spirált, hiszen Nobel-díját is a DNS-javító mechanizmusok egy típusának, a nukleotidkivágó javításnak (NER) a feltérképezéséért kapta.

Sancar személyes története amúgy igazi sikersztori: egy szegény török családba született, onnan került be az orvosi egyetemre Isztambulba, majd később az Egyesült Államokba költözött. Török diákoknak tartott előadásában is kiemelte, hogy milyen sokat köszönhet a Kemal Atatürk-féle oktatási reformoknak. Nobel-díját ezért korábban már az Atatürk Mauzóleumnak adományozta. Sancar elmondta azt is, hogy a hibás rajzot már öt évvel ezelőtt jelezte a török jegybanknak, de azóta nem javították ki. (BBC)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.