Elmesélte egy nő, hogy mindössze kilencévesen hogyan molesztálta és végül erőszakolta meg őt egy híres úszóedző

2016 május 24., kedd 5:12
355

A Kiss László-ügy miatt előtérbe kerültek azok a szexuális zaklatások, amik sportolókat értek edzőik részéről. Az Átlátszónak egy harmincas évei végén járó nő mesélte el, hogy mi történt vele kilencévesen, amikor a szülei elvitték úszni. Az anonimitást kérő nő a Kiss-ügy úszószövetségi „kezelése”, a felelősséget elkenő, vagy egyenesen áldozathibáztató nyilatkozatok miatt döntött úgy, hogy beszél az elszenvedett erőszakról.

A cikkben Judit néven szereplő nőt nem élsportolónak szánták a szülei, egy tüdőbetegség után választották neki az úszást, hogy megerősödjön a tüdeje. A Margtiszigetre vitték, ahol az azóta elhunyt, a történet idején is már nyugdíjas korú, ismert úszóedző tanítványa lett. A cikkben nem nevezték meg, hogy kiről van szó, nem Kiss Lászlóról van szó.

Az edző hamar kiválasztotta a lányt, akinek nem is kellett a többiekkel a hajnali órákban a langyos-hideg medencében róni a hosszokat, ahol a szülők is ültek, hanem együtt átmentek a műugrók távolabb fekvő medencéjébe.

„Úgy éreztem, hogy kiválasztott az elején, külön figyelt rám. Akkor nyilván nem gondolhattam, de utólag visszagondolva nagyon rutinosan csinált mindent: röviddel azután, hogy elkezdtem nála úszni, elkezdett fogdosni. Molesztált.”

- idézi fel az Átlátszónak, hogyan kezdődött.

„Simogatott, foglalkozott velem, tapogatott mindenhol. Gyakorlatilag ott azonnal elveszítettem a szüzességem.”

Ezután rendszeressé vált az abúzus, miközben az edző azt mondta a lánynak, hogy a szülők haragudnának, ha elmesélné nekik, hogy mi történik kettejük között.

„Az edzések alatt anyám ott ült a medence szélén, gyakorlatilag a szeme előtt történt velem meg mindez. Mégsem tudom őt hibáztatni, egy pillanatig sem.”

Volt, hogy az edző ruhát hozott neki a Szovjetunióból, hogy ezzel bizonyítsa, mennyire szereti. A lakásán adta oda a ruhát, de ott volt egy asszony is, valószínűleg ő akadályozta meg, hogy a kislányt ott is bántsa a tréner. Judit egyre szorongóbb lett, a korábban mosolygós kislány magába fordult.

Azt mondta, nem fogta fel, hogy valójában mi történik vele, az úszást pedig azért nem hagyta abba, mert a szülein azt látta, hogy örülnek annak, hogy sportol. Végül nemcsak a medencében molesztálta az edző a lányt, hanem a Margitszigeten az egyedül hazafelé tartó Juditot megtámadta és megerőszakolta egy bokros részen. Miközben fojtogatotta, az edző azt mondta, hogy kihívóan viselkedett vele. Aztán otthagyta a félholt, megerőszakolt lányt.

Járókelők szólították meg, a lány összeszedte magát és hazavillamosozott. A szülei azonnal kórházba vitték. Feljelentés nem történt, Judit szerint azért, mert szülei kifejezetten a rendszer ellenségeinek számítottak.

Judit csak évekkel később tért vissza a margitszigeti uszodába, az unokatestvérével. Viszolygott, ráadásul meglátta az edzőt, aki egy feltűnően szép kislányt kísérgetett.

Judit szerint ami vele történt, nem lehetett egyszeri eset. Meggyőződése, hogy ha többen is beszélnek az őket ért erőszakról, az visszatartó erővel hathat az esetleges elkövetőkre.

(A címlapkép illusztráció a fortepan.hu gyűjteményéből)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt