Senki nem ellenőrzi a letelepedési kötvényeket forgalmazó cégeket

2016 május 24., kedd 9:50
90

A Magyar Nemzet kérdezősködött, majd fordult közérdekű adatigényléssel Országgyűlés gazdasági bizottságához, hogy kértek-e adatokat a letelepedési államkötvényeket forgalmazó cégek működéséről. A parlamenti bizottság fideszes elnöke, Bánki Erik válaszolt:

„sem az Államadósság-kezelő Központtól, sem a kötvényeket értékesítő közvetítő vállalkozástól nem kért és nem is kapott kimutatást az elmúlt három évben a bizottság.”

Így nem tudni, hogy mely országból, hányan, milyen értékben vásároltak. Az Államadósság-kezelő Központ az egyes cégek hány kötvényt adtak el az elmúlt években, de állampapírtitokra hivatkozva nem hozzák nyilvánosságra. A lap felhívja a figyelmet, hogy elég érdekes, hogy a három év alatt egyszer sem kértek adatot a forgalmazóktól, akkor mégis hogyan vonta vissza  két kötvényforgalmazó vállalkozás engedélyét a bizottság tavaly december 15-én, arra az indokra, hogy

az elmúlt három évben nem értékesítettek legalább száz kötvényt.


A Magyar Nemzet szerint idén áprilisig 3565 kötvényt adtak el a forgalmazó cégek, amivel elképesztő összeget kerestek: az olcsóbb szolgáltatási díjjal számítva 82, a drágábbal 98 milliárd forintos bevételre tettek szert. Utóbbiból 32 milliárd forint valójában közpénz, az állampapírok után a magyar állam kamatot fizet, de nem a befektetőnek, hanem a közvetítőcégnek. (MagyarNemzet)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt