100 millió forint kárt okoznak évente a fémtolvajok az áramszolgáltatóknak

2015. április 1. Elektromos távvezetékek a homokviharban Debrecen közelében MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A szerdai Magyar Idők végigkérdezte az egyes áramszolgáltatókat, hogy pontosan mekkora kár éri őket évente a rongálások és lopások miatt. Az derült ki, hogy sokkal kevesebb, mint akár csak pár évvel ezelőtt.

Az E.On kommunikációs részlege azt nyilatkozta, 2010-ben egy év alatt 380 transzformátorrongálást jegyeztek fel, tavaly - a lopásjelző beüzemelése óta - már csak 15-öt. Az EDF Démász is azt közölte, hogy Szeged környékén ugyan még jellemző a vezeték-, kábel és olajlopás, az elmúlt években fokozatosan csökkent az összeg, amit helyreállításra kell fordítani. Az Elmű-Émász arról számolt be, hogy tőlük főleg a réz és alumínium alkatrészeket viszik.

A nagyfeszültségű távvezeték-hálózat nem ennyire vonzó, mert sokkal veszélyesebb az elkövetőkre nézve: a Mavir Zrt. tájékoztatása szerint az elmúlt években csak néhány 50 ezer forint alatt értékű lopást regisztráltak az 5000 kilométeres hálózaton.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.