A kormány szerint ennél okosabban is fel lehetett volna használni az uniós pénzeket

POLITIKA
2016 május 25., 10:53
comments 291

„A 2007-2013-as európai uniós források felhasználását kettősség jellemzi, sikerként könyvelhető el, hogy a keret teljes lehívása garantált, ám a források ténylegesen nem a gazdaság fejlődését segítették” - mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerdán a Károli Gáspár Református Egyetemen a Hétfa Kutatóintézet kiadványának bemutatóján.

Beszélt arról is, hogy arra koncentráltak, hogy a növekedés 2020 után uniós forrás nélkül is biztosítható legyen.

Ugyanakkor hozzátette, hogy a forrásokat okosabban is fel lehetett volna használni.

Persze egyből megtalálta, hogy ezért ki a hibás. Szerinte a forrásfelhasználásról szóló tárgyalásokon az akkori kormány (azaz Gyurcsány) nem jelölte ki a hosszú távú fejlesztés fókuszait, nem vállalt fel politikai konfliktust, mindenkinek próbált támogatást juttatni. Stratégiai hibának nevezte az államtitkár, hogy a 2007-2013-as keretfelhasználásnál az akkori kormány szigorúbb feltételeket szabott, mint amilyet az EU-bürokrácia kijelölt.

Csepreghy Nándor kitért arra is, hogy a 8600 milliárd forint 2007-2013-as keret jelentős részét, mintegy 1500-1600 milliárd forintot a tanácsadók vitték, szerinte ennyivel kevesebb jutott fejlesztésre. Elmondta, hogy ezért most maximalizálták a fejlesztés előkészítésére fordítható részarányt, állami forrásfelhasználásnál pedig nem lehet igénybe venni külső segítséget. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt