Kilövi a Fidesz a 189 éves Ruszwurm Cukrászdát

ingatlan
2016 május 25., 08:07
comments 414

"Néhány napja rendőrök és közterület-felügyelők mindenféle írásos végzés nélkül kihúzatták a székeket a vendégek alól"

- írja a Magyar Narancs a Várnegyedben működő, XIX. századi cukrászdáról, ahol múlt héten közterületesek és hatóságiak jelentek meg, hogy közöljék: a hely teraszengedélyét bevonták, lehet pakolni.

A tudósítás szerint konkrétan felállíttatták a helyükről a turistákat, hogy megtisztítsák a terepet, pedig valójában semmilyen hivatalos végzés nem volt a közteresek kezében. Viszont az I. kerületi polgármesterre, Nagy Gábor Tamásra hivatkoztak.

Ruszwurm cukrászda a Várban
photo_camera Ruszwurm cukrászda a Várban. Fotó: Wikimedia Commons

Szamos Miklós, a Ruszwurm Kft. vezetője azóta birtokvédelmet kért, és a terasz most újra működik, de a jelek szerint már nem sokáig.

Nagy először 2011-ben jelezte a tulajnak, hogy emelni fogják a bérleti díjat. Szamos elmondása szerint előbb tizenhatszorosra, majd engedménnyel nyolcszorosra emelték volna a pénzt, végül a tulaj kiegyezett volna egy duplázásban, ha nem kell határozatlanról határozott idejűre módosítani a szerződést. A boltvezető burkolt fenyegetést is kapott, hogy ha nem tetszik az új üzlet, a kerületnél meggondolják a jogviszony megszüntetését is. Nem sikerült megállapodni - évek óta tartott a vita, míg tavaly végül a kerület felmondta a megállapodást, annyi engedménnyel, hogy egy évig maradhat a Ruszwurm. Egy hónap maradt.

A cukrászda 1827 óta működik a Szentháromság utcában; minden berendezésével együtt műemléknek számít. A bérleti és az ahhoz tartozó vagyoni jogokat, valamint a berendezést a Ruszwurm Kft. vette meg és üzemelteti 26 éve.

A tulaj szerint most személyes bosszút állnak rajta, amiért nem volt hajlandó megállapodni a polgármesterrel.

Szamos azt mondta a Narancsnak, rendesen fizették a bérleti díjat, ezért bírósági ügy lehet a dologból. A cikk megjegyzi, hogy a Ruszwurm szomszédságában épp aznap nyitott meg Zsidai Roy által vezetett Jamie's Italian étterem, amikor a rendőrök intézkedtek a cukrászdánál.

A Budavári Önkormányzat egyébként a szintén a Szamosék tulajdonában lévő Korona Cukrászdára is ráment: ugyanazzal a módszerrel próbálják a tulaj szerint ellehetetleníteni a helyet, és egyéves felmondási idő mellett bontanák fel a szerződést.

UPDATE 12.46:

Az esetről hosszasan beszámol a Kettős Mérce blog is, és a számok valamelyest árnyalják a képet. Ebből kiderül, hogy a Ruszwurm 2001 óta nagyjából 119 ezer forint + ÁFA-t fizetett a helység bérleti díjáért, ami egy ilyen kiemelt kerületben nem számít soknak, sőt - ezt akarta felemelni az önkormányzat egyből 988 ezer forintra, amit a tulajdonos túlzónak tartott.

Szamos a pénz megduplázásába belement volna, ha határozatlan időre kötik újra a szerződés, de a kerület utóbbi kitételt nem akarta elfogadni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.