Kósa szerint a legalapvetőbb élettapasztalattal ellenkezik, ha valaki teljesítmény nélkül akar boldogulni

2016 május 25., szerda 6:45
343

Kósa Lajos szerint a feltétel nélküli alapjövedelem ötlete ugyanaz a gondolat, mint hogy legyen ingyen sör vagy legyen ingyen minden. Mikor a Mokkában Demcsák Zsuzsa megpróbálta elmagyarázni a frakcióvezetőnek, hogy itt azért többről lenne szó, mert az alapkoncepció szerint a már meglévő támogatásokat vonnák össze egy jövedelemmé, a frakcióvezető ezt sem támogatta, mert szerinte az ötlet filozófiájával van a baj.

„Ez abból a tőből fakad, hogy legyen minden ingyen: a sör, a pálinka, legyen minden ingyen, és ne is kelljen dolgozni semmit se. Sőt, még annál is kevesebbet.”

-Kósa Lajos szerint ezzel szemben az élet teljesen máshogy működik. Elmondta, hogy időnként felbukkan az a gondolat, hogy „minden van, és nem kell tenni semmilyen erőfeszítést sem érte”, ilyen volt a kommunizmus is, „csak tönkretették közben a világot, és kinyírtak olyan 100 millió embert”. Kiemelte, hogy ott sem jött be az a gondolat, hogy mindenki a szükséglete szerint fogyaszt, és a képességei szerint dolgozik.

„Én azt gondolom, hogy az alap emberi természettel ellentétes, hogy ha semmifejta teljesítmény nem szükséges ahhoz, hogy én kapjak valamit.”
Azt a felvetést, miszerint az EU állampolgárainak 64 százaléka támogatná a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetését, azzal csapta le, hogy

„ha Ön megkérdezi tőlem, hogy szeretnék-e pénzt kapni úgy, hogy nem dolgozok érte semmit, akkor természetesen azt mondom, hogy hogyne!”
Kósa szerint az alapjövedelem gondolata azért is értelmetlen, mert brutális adóemeléssel járna. Elmondta, hogy ők természetesen mindenkin segítenek a magyar politikai közösség tagjai közül, de cserébe azt is elvárják, hogy tegyen le valamit az asztalra. Sokadszorra is elismételte, hogy a legalapvetőbb élettapasztalattal ellenkezik, ha valaki teljesítmény nélkül akar boldogulni.

A rezsicsökkentés más

Az újabb rezsicsökkentés lehetőségéről azt gondolja, hogy az eddig rezsicsökkentés eredményeit mindenképpen meg kell tartani. Most azt vizsgálják, hogy vannak-e még olyan elemek, amelyek indokolatlan költségként jelentkeznek, például az áramnál, a víznél és a hulladékgazdálkodásnál. Azt még ő sem tudja, hogy lesz-e újabb rezsicsökkentés a választások előtt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt