Tényleg nyomasztó kőszórássá alakítják az egész Római-partot

2016 május 26., csütörtök 8:56
240
grafika: Index.hu/Keviterv

Amit eddig igazából csak a Római-parti gátsztorit mélyebben ismerők tudtak, most bárki megnézheti, az Index ugyanis lehozta a mobilgát legfrissebb terveit, néhány metszetrajzzal, grafikákkal és műszaki leírásokkal. Most legalább bárki megértheti, mi az ellenzők fő baja a projekttel: az, hogy a gáthoz kapcsolódó partátalakítás teljes egészében megszünteti az a természeti-urbanisztikai jelenséget, amit eddig Római-part néven ismertünk. Azt, ami miatt a Római-part városrészben annyian laknak, és ami miatt annyi nem ott élő budapesti járt eddig ide.

Az eddigi látványt és életteret nem maga a szigorúan vett mobilgát alakítja át radikálisan, hanem a hozzá kapcsolódó, tömeges fairtással kombinált partátalakító feltöltés és földmunka.

Az Index cikkéből kiderül, hogy az eddig természetes formájában létezett kavicsos föveny helyett 3200 méteres szakaszon, vagyis nagyjából az Északi vasúti hídtól majdnem a Megyeri hídig meredeken lejtő kövezéssé alakítják át a partot. Ennek két fajtáját fogják variálni: néhol kavics, humusz és kövek kombinációjából fog állni a mesterséges töltés, néhol fémhálóval összefogott kövekből, amit Gabion-hálónak neveznek. Végre megszűnik a természet idegesítő, trehány zűrzavara: a gát parti vonalában kivágják az összevissza fákat, lesz kövezett szervizút, mellette pedig fekete pálya meredekségű, szép szabályos kövezett rézsű. A Római és Pünkösdfürdő közötti ártéri kiserdőt pedig ahogy van, kipusztítják, hogy a területét feltölthessék a sittel.

A terv ellenzői hosszabb ideje amellett kardoskodnak, hogy a mobilgát nyomvonala ne itt a parton, hanem az első, a folyóval párhuzamos utca, a Királyok-Nánási út vonalában húzódjon. Az árteri városnegyed lakóövezetei így is megvédhetők lennének, a természetes part is megmaradna, az árvizek pedig csak azt az út és a part közti hullámtéri sávot öntenék el, ahová amúgy sem szabadott volna építkezni. Az illetékesek ezt a verziót kezdetektől fogva drágának és műszakilag nem megvalósíthatónak nevezték, amit sokan a hullámtérben építkező és bizniszelő vállakozók lobbijának tulajdonítanak.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt