A főváros megtiltotta, hogy az emberek a közparkokban szórják szét a hozzátartozóik hamvait

Egy budapesti férfi anyjának az volt az utolsó kívánsága, hogy ha meghal, a hamvait a Margitszigeten szórják szét. Ezért a férfi áprilisban levélben fordult a fővároshoz, hogy engedélyt kérjen a kérés teljesítéséhez. A levélíró és a testvére a Margitszigeten négy helyet választott ki, amelyet alkalmasnak tartottak erre. A négy helyszínhez pontos GPS-koordinátákat is megadtak.

A fővárosi közgyűlés tulajdonosi, gazdasági és közterület-hasznosítási bizottsága keddi ülésén azonban úgy döntött, hogy nem adja meg az engedélyt, pedig a hamvak szétszórásának egyébként nem lett volna törvényi akadálya.

Egyben megtiltották azt is, hogy Budapest bármelyik közparkjában hamvakat próbáljanak meg szétszórni, ugyanis attól tartanak, hogy ha most engednek, azzal precedenst teremtenek, elindul a dominó, és kialakul egy nehezen kezelhető folyamat a Margitszigeten.

A döntés indoklása szerint nem célszerű keverni a funkciókat, hiszen vannak a temetők és vannak közparkok, utóbbiak rekrációs és sport célokra. Különböző a kétfajta terület használata, az arra vonatkozó szabályozás és az üzemeltetés technológiája is.

Tartottak attól is, hogy a jeltelenséget vállaló hozzátartozók később esetleg meggondolják magukat, és „önhatalmúlag” emlékművet állítanak fel, amit kegyeleti okokból már kínos lenne elbontani. A bizottság tagjai szerint a parkhasználókat is zavarhatja, hogy a területen korábban hamvakat szórtak szét. (Index)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.