A főváros megtiltotta, hogy az emberek a közparkokban szórják szét a hozzátartozóik hamvait

gyász
2016 május 27., 05:13
comments 166

Egy budapesti férfi anyjának az volt az utolsó kívánsága, hogy ha meghal, a hamvait a Margitszigeten szórják szét. Ezért a férfi áprilisban levélben fordult a fővároshoz, hogy engedélyt kérjen a kérés teljesítéséhez. A levélíró és a testvére a Margitszigeten négy helyet választott ki, amelyet alkalmasnak tartottak erre. A négy helyszínhez pontos GPS-koordinátákat is megadtak.

A fővárosi közgyűlés tulajdonosi, gazdasági és közterület-hasznosítási bizottsága keddi ülésén azonban úgy döntött, hogy nem adja meg az engedélyt, pedig a hamvak szétszórásának egyébként nem lett volna törvényi akadálya.

Egyben megtiltották azt is, hogy Budapest bármelyik közparkjában hamvakat próbáljanak meg szétszórni, ugyanis attól tartanak, hogy ha most engednek, azzal precedenst teremtenek, elindul a dominó, és kialakul egy nehezen kezelhető folyamat a Margitszigeten.

A döntés indoklása szerint nem célszerű keverni a funkciókat, hiszen vannak a temetők és vannak közparkok, utóbbiak rekrációs és sport célokra. Különböző a kétfajta terület használata, az arra vonatkozó szabályozás és az üzemeltetés technológiája is.

Tartottak attól is, hogy a jeltelenséget vállaló hozzátartozók később esetleg meggondolják magukat, és „önhatalmúlag” emlékművet állítanak fel, amit kegyeleti okokból már kínos lenne elbontani. A bizottság tagjai szerint a parkhasználókat is zavarhatja, hogy a területen korábban hamvakat szórtak szét. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.