Az FHB Bank Spéder Zoltán cégét hitelezi

gazdaság
2016 május 27., 06:57
comments 46

Az FHB Bank Zrt., ami a tőzsdére bevezetett FHB Jelzálogbank többségi tulajdonában áll, egy olyan céget hitelez, ami Spéder Zoltán FHB-elnök résztulajdonában van – derül ki egy nyilvános hitel-adatbázisból.

photo_camera Spéder Zoltán. Fotó: Botos Tamás.

A Libri-Shopline Nyrt. – ami szintén tőzsdei cég – 2015 májusban jutott egy 750 millió forintos hitelhez az FHB Bank Zrt.-től, amit egy további 300 millió forintos garanciavállalás egészít ki. A hitel fedezete a Libri-Shopline összes ingó eszköze.

A Libri-Shopline főtulajdonosa egyébként Balogh Ákos (pontosabban cége, az SQ-Invest, ami a részvények 66,9 százalékát birtokolja), de a Spéder Zoltán tulajdonában álló CEMP-é a részvények 25,1 százaléka. Spéder a cég vezetésében is részt vállal, sőt: ő a Libri-Shopline igazgatósági elnöke.

A hitelt nyújtó bank, az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. az FHB Jelzálogbank Nyrt. többségi tulajdonában áll. Ez utóbbi igazgatóságának szintén Spéder Zoltán az elnöke, aki – A64 nevű cégén keresztül, továbbá 16 ezer darab részvényével saját jogon is – egyben a második legnagyobb tulajdonosa is a banknak.

Az FHB Kereskedelmi Bank nem egy apró részlege az FHB Jelzálogbanknak, sőt: a csoport 744 milliárd forintos mérlegfőösszegéből 474 milliárd forint itt van, és itt dolgozik az FHB 812 fős létszámából 584 fő, szóval úgy is lehetne mondani, hogy az FHB-csoport többségében az FHB Kereskedelmi Bankból áll. Ugyanakkor tény, hogy Spéder itt nem tölt be formális vezetői tisztséget, csak viszont az anyagcégen keresztül jelentős tulajdonos az FHB kerbanknál.

Felmerül hát a kérdés, mint más esetekben is, hogy nem összeférhetetlen, és így törvénysértő-e ez a hitel. Hiszen a hitelező bankkal gyakorlatilag összenőtt anyabank igazgatósági elnöke és jelentős tulajdonosa hitelezi azt a céget, amiben szintén igazgatósági elnök és jelentős tulajdonos.

Ez a hatályos törvények szerint elvileg – mint Szemerey Tamás NHB és Bankonzult Energy közötti hiteleinél, vagy korábban a Széchenyi Bank körüli saját hiteleknél – törvénysértő is lehet. De ha nem az, akkor is úgy tűnik, hogy a gyakorlatban sérti a törvény szellemét, vagyis megvalósítja azt a dolgot, ami a törvény tiltani akar, azaz hogy a bankár-vállalkozó egyik kezével pénzt adjon a másik kezébe, általa megállapított feltételekkel.

Az FHB szerint azonban ezzel nincs semmi gond, nem is merül fel az összeférhetetlenség.

A bank szerint ugyanis Spéder Zoltán, mivel semmilyen formális tisztséget nem tölt be az FHB Kereskedelmi Bank Zrt-n belül, semmilyen módon nem is vesz részt annak kockázati döntéshozatalában. Az FHB Kereskedelmi Banknak egyébként is van prudens és szabályozott döntéshozatali rendje, aminek tulajdonosoktól való függetlensége teljes mértékben biztosított, tudtuk meg a bank válaszából. Ahogy azt is, hogy a kockázatkezelés során vizsgálják a belső hitelekre vonatkozó szabályoknak való megfelelést is – ez többek között a bank közvetett vagy közvetlen tulajdonosainak nyújtott hitelekkel kapcsolatos külön kockázatok kezelésére is vonatkozik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.