Gyanús volt az állambiztonságnak, hogy Orbán és Kövér Soros pénzéből finanszírozza a Századvéget

Az állambiztonság az 1980-as években a kezdetektől megfigyelte a Soros Alapítvány magyarországi működését. Az erről szóló jelentéseket pár éve megjelentették. A Könyvtáros Tumblr ezek a megfigyelési jegyzőkönyvek között rábukkant arra a részre, ahol a Belügyminisztérium III/III-as csoportfőnöksége többek között a Fidesz-alapítók és Soros György találkozóiról is írt.

A 1988. május 4-én írt III/III-87/5.-as jelentés beszámol arról, hogy

„Soros György f. hó 5-én felkeresi a Rajk László Szakkollégiumot, ahová a Jogász Szakkollégiumból is várnak hallgatókat. A találkozón a fiatalok beszámolnak a kollégium működéséről általában és az alapítványból kapott támogatás felhasználásáról. A Soros Alapítvány titkársága képviseletében jelen lesz Kardos László és Vásárhelyi Miklós. Kardos kívánsága, hogy a Jogász Szakkollégium képviselői között jelen legyen Kövér László és Orbán Viktor (mindketten a Fidesz szervezői) is. Az információ forrása megbízható; tartalma részben ellenőrzött. Intézkedés: megszervezik a találkozó operatív ellenőrzését.”

A találkozón Kövérnek és Orbánnak be kellett számolnia annak a 400 ezer forintos támogatásnak a felhasználásáról, amit a Bibó István Szakkollégium 1987-ben kapott a Soros Alapítványtól a Századvég című kiadványsorozat elkészítésére.