Bama.hu: Három héten belül megindulhat a Zsolnay porcelángyár állami felszámolása

gazdaság
2016 május 27., 10:05
comments 63

A Bama.hu beszámolója szerint a pécsi közgyűlés csütörtökön döntött arról megalapítja a Ledina Kerámia Kft.-t, amiből a jelenleg vitatott tulajdonosi hátterű Zsolnay Zsolnay Porcelánmanufaktúra utódja lehet.

A lap szerint az új cég vezetője Katreiner Zoltán, a Pécs Médiaközpont vezetője lehet. A Ledina Kerámia megalapítása után valószínű, hogy

hamarosan megindulhat a Zsolnay Zrt. irányított, állami felszámolása, amire akár három héten belül sor kerülhet.

Legalább is a Bama,hu ezt állítja egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva.

A lap szerint a Zsolnay felszámolását követően valószínűleg a Ledina Kerámia megszerzi a pécsi porcelánmanufaktúra jelenlegi legnagyobb értékét, a Zsolnay márkanevet. A felszámolásban a márkanév is külön értékesíthető vagyonelem, de a városvezetés oldalán álló több Zsolnay-örökös is megadhatja az új cégnek a Zsolnay családnév, mint márkanév használatát.

A Zsolnay 74,5 százalékát 2013-ban vette meg a várostól 180 millió forintért egy szír származású, svájci állampolgár, Bachar Najari. Azonban a Zsolnay továbbra is veszteséges maradt, árbevétele már alig 6-700 millió, adóssága 890 millió forint, amiből a rövid lejáratú hitel 714 millió. A gyárban dolgozók létszáma pedig 200-ról 150-re csökkent. A Zsolnay márkanév külföldi használatát pedig Najari átadta felesége cégének.

A cég bizonytalan helyzete miatt Páva Zsolt polgálmester kezdeményezte, hogy a kormány nyilvánítsa a Zsolnayt stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdasági szervezetté, ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy a cég megszűnése után állam beleszólhatna, ki használtá tovább a Zsolnay nevet.

A Porcelánmanufaktúra Zrt. és fő tulajdonosi köre mindezt ellenséges kivásárlási szándékként értékelte, amihez szerintük asszisztál a kisebbségi tulajdonos, a Pécs Holding Zrt., a pécsi önkormányzat vagyonkezelő vállalata. Ezért áprilisban Bachar Najari a cég közgyűlésén kizárta a pécsi önkormányzatot és a Pécs Holdingot vállalatból.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.