Húsz éven át rajzolt karikatúrákat farmerekről, most kirúgták, mert beszólt a nagyvállalatoknak

Húsz éven át rajzolta a farmerek életét megörökítő karrikatúráit az iowai Farm News című lapban Rick Friday. A stillszerűen "Péntek" néven futó sorozatban több mint ezer rajza jelent meg, az utolsó egy hónapja, április 29-én.

A képen két farmer támasztja a szögesdrótot. "Bár csak több hasznot hozna a földművelés" - mondja az egyiket. "Hoz az, 2015-ben a Monsanto, a DuPont, a Pioneer és a John Deere vezérigazgatói többet kerestek, mint 2129 iowai farmer összesen" - feleli a másik.

Fridayt másnap kirúgták az állásából. "A jelek szerint egy, a karikatúrában említett óriáscégekkel kapcsolatban álló nagy cég bántva érezte magát, ezért visszavonta a hirdetéseit az újságból. Ezért a szerkesztőm fegyelmit kapott, a Pénteket meg megszüntették" - írta a Facebookon.

Az ABC helyi adójának értesülései szerint egy vetőmaggyártó vonta vissza a hirdetéseit.

A karikatúrában említett óriáscégek egyike, a Monsanto közleményben tagadta, hogy köze lenne Friday kirúgásához. "Talán tudják, hogy mi csak május 2-án értesültünk a karikatúra létezéséről, így nem volt közünk Friday távozásához. Mi mindenkit tisztelünk, aki a farmerek érdekében szól" - írták. (Via Modern Farmer)