Gyanús körülmények között szerzett meg vagy 50 érpataki házat Orosz Mihály Zoltán szeretetszolgálata

politika
2016 május 30., 05:31
comments 247

Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármesterhez egy rakás civilszervezet köthető, de ezek legtöbbje a mérlegei alapján nem folytat érdemi tevékenységet. Kivétel azonban a Benefícium Szeretetszolgálat nevű szervezet, amit még egy saját maga által kreált egyház szeretetszolgálataként alapított az érpataki polgármester. A kisegyházakra vonatkozó szabályozás megváltozásával azonban az egyház megszűnt, csak a szeretetszolgálat maradt.

Az Átlátszó szerint a Benefícium Szeretetszolgálat legalább 47 ingatlant szerzett meg az utóbbi években Érpatakon, elég gyanús körülmények között.

Az ingatlanokat bérlők lakják, akik az önkormányzat pénzügyesének fizetik a bérleti díjat. Az Átlátszó szerint a polgármester ezeket az ingatlanokat is büntetés és jutalmazás eszközeiként használja. A házak bérlői sok esetben maguk a korábbi tulajdonosok.

A helyiek szerint az ingatlanok megvásárlását szinte minden esetben a polgármester kezdeményezte. Orosz sok esetben kilátásba helyezte, hogy valamiért meg fogják bírságolni a tulajdonost, majd a beszélgetést arra terelte, hogy a tulajdonos nem akarja-e eladni a házát, aztán esetleg bérlőként tovább lakni benne.

A Benefícium Szeretetszolgálat és az érpataki önkormányzat pénzügyei annyira összefolytak, hogy sok esetben a Benefícium ingatlanjait bérlő közmunkások béréből már eleve levonta az önkormányzat a Benefíciumnak járó bérleti díjakat.

Az Átlátszónak nyilatkozó bérlők többsége azt mondta, hogy az ingatlanuk eladásáról nem kaptak írásos szerződést sem, és a bérleti díj átadása után sem jár nekik papír.

Sok olyan ingatlan felett is rendelkezik a Benefícium, amiről nem tudni, hogyan került hozzá. Az érpataki H. Beáta árvaként nevelkedett, és nagykorúvá válásakor az életkezdési támogatásából a gyámja segítségével vett egy ingatlant Érpatakon. Azért van gyámja, mert cselekvőképességet részlegesen korlátozó gondnokság alatt van.

H. Beáta azonban néhány éve eltűnt a faluból. Úgy tudni, hogy otthonba került. A háza azonban a nevén maradt, és most egy házaspár lakik benne. A házaspár azonban nem H. Beáta gyámjának, hanem a Benefíciumnak fizeti a havi 10 ezer forintos bérleti díjat.

Az Átlátszó talált olyan, írástudatlan, idős párt is, akik nem is tudták, hogy eladták a házukat. Azt mondták, Orosz végig arról beszélt nekik, hogy csak a telket veszi meg, a házat nem. (Átlátszó)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.