A lengyel igazságügyi miniszter tovább harcol Polanski kiadatásáért

bűnügy
2016 május 31., 09:58
comments 77

Zbigniew Zbioro lengyel igazságügyi miniszter - aki egyben a legfőbb ügyész is - a legfelsőbb bíróságon támadta meg az Egyesült Államokban kiskorú elleni erőszakkal vádolt Roman Polanski kiadatását elutasító bírói döntést.

Roman Polanski 2015-ben Krakkóban
photo_camera Roman Polanski 2015. október 30-án Krakkóban, miután a bíróság elutasította kiadatását. AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKI

Polanski 1978-ban menekült el az Egyesült Államokból, azután, hogy beismerte a nemi kapcsolatot az akkor még csak 13 éves Samantha Geimarral. (Az Egyesült Államokban az európai normáknál is szigorúbbak a szabályok, a beleegyezési korhatár 18 év, ha egy felnőtt fiatalkorúval szexszel, az minden esetben erőszaknak minősül.)

Polanski 1978 óta nem tért vissza az Egyesült Államokba, melynek hatóságai időről időre megpróbálják elérni kiadatását. Polanski francia-lengyel kettős állampolgár. Franciaország nem adja ki állampolgárait más országoknak, a lengyeleknél nincs ilyen szabály, egyedi bírói döntésen múlik.

Polanski kiadatása azért vált aktuálissá, mert időről időre fel szokott bukkanni szülőhazájában. A múlt héten például Katowicében járt egy sajtóeseményen. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.