A Takarékbank feljelenti Demján Sándort

POLITIKA
2016 május 31., 18:56
comments 90

Kedd délután beszámoltunk arról, hogy az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke, Demján Sándor levelet küldött Orbán Viktornak, amiben arra figyelmeztette, hogy félrevezetik őt a takarékszövetkezet integrációjával kapcsolatban, valamint hogy Spéder Zoltán és üzleti köre több százezer ember kisemmizésére készül.

Hamar meg is érkezett a Takarékbank reakciója. Közleményük szerint "Demján Sándor újra hazudik" és ismét bizonyosságát adta annak, hogy nincs tisztában "az általa korábban kihasznált szektor pénzügyi folyamataival, fejlődésével és tényleges számaival".

Mint írják, határozottan visszautasítják Demján vádjait, és arról is írtak, hogy "az elmúlt években megerősödött, szervezetté és biztonságossá vált Takarékszövetkezeti Integráció együttes mérlegfőösszege a 2014-es 1800 milliárd forintról mostanra mintegy 2400 milliárd forintra nőtt, ezzel a takarékszövetkezeti Integráció a hazai bankpiac egyik legnagyobb és legbiztonságosabb szereplőjévé vált".

Azt is írják, hogy Demján Sándor állításaival szemben a takarékszövetkezeti szektor az elmúlt években egyszer sem ért el 10 milliárdos eredményt, ahogy 2015-ben sem számolt el 2 milliárd forintos veszteséget. A szövetkezeti hitelintézeti integráció adózás előtti eredménye (nyeresége) 2015-ben valójában meghaladta a 3 milliárd forintot. Ahogy az sem igaz a közemény szerint, hogy a Takarékbank tizenhatszorosára növelte volna a nyereségét. A Takarékbank 2014-ben 2 milliárdos, míg 2015-ben 3,2 milliárdos adózott eredményt ért el.

A közlemény szerint rosszindulatúak és minden szakmai alapot nélkülöznek a szektor mérlegfőösszegének csökkenésével kapcsolatos állítások. Miközben a bankpiacon zajló folyamatok eredményeként a bankszektor egyes szereplőinek a mérlegfőösszege 2015-ben is csökkent, a takarékszövetkezeti szektor mérlegfőösszege gyarapodott, annak ellenére hogy az alacsony kamatkörnyezetben a takarékszövetkezeti ügyfelek az elmúlt évben mintegy 76 milliárd forintnyi betétüket helyezték át értékpapírokba, azonban ezek az ügyfelek minden állítással ellentétben továbbra is a takarékok ügyfelei maradtak, és forrásaikat – nem betétként, hanem ügyfélpapírként - továbbra is takarékok kezelik.

Jó hírnevének védelme érdekében a Takarékbank Zrt. mint a szektor központi bankja megteszi a szükséges jogi lépéseket, zárul a közlemény.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.