Beállnak a nagy techcégek az EU gyűlöletbeszéd elleni harca mögé

A Google, a Facebook, a Twitter és a Microsoft is beleegyezett abba, hogy ezentúl az Európai Unió iránymutatásai alapján igyekeznek küzdeni az internetes gyűlületbeszéd és az erőszakor, rasszista uszítás ellen.

Az EU új irányelvei szerint a cégek kötelesek lesznek 24 órán belül felülvizsgálni a hozzájuk beérkezett, gyűlöletbeszéddel kapcsolatos panaszokat, és szükség esetén törölni is ezeket. Sőt az egyre súlyosabb probléma ellen akár "válasz-narratívákat" is fejleszteniük kell, akármi is legyen az pontosan.

A fejleményről beszámoló Financial Times szerint az internetes gyűlöletbeszéd olyan terület, amelyet a jogalkotók és a magáncégek is nagyon szeretnének valahogy szabályozni, de a tökéletes megoldást még senkinek sem sikerült megtalálnia.

Ez a mostani uniós próbálkozás tulajdonképpen az eddig kipróbált módszereket igyekszik egységesíteni.

A Twitter például egyetlen éven belül 125 000, terrorizmust dicsőítő felhasznáéló profilt törölt, ami elég jól jelzi a probléma méretét. Az Europol igazgatója szerint technológiailag ilyen jól képzett bűnözőkkel korábban soha nem találkoztak.

Az, hogy az EU valamit tenni fog az ügyben, a brüsszeli terrortámadások utáni csúcstalálkozó óta egyértelm volt. Akkor az igazságügyminiszterek eldöntötték, hogy a nagy techcégekkel karöltve fognak fellépni.

Az EU és a cégek koalícióját persze sokan támadják. Van, aki szerint nem lenne szabad magáncégek kezébe adni a döntés jogát arról, hogy mi a gyűlöletbeszéd, mert ez gyakorlatilag a bűnüldözés privatizálását jelenti. És persze van, aki szerint elfogadhatatlan, hogy kormányok magáncégeket arra kötelezzenek, hogy beleszóljanak felhasználóik megnyilvánulásaiba.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.