Ha valakiben esetleg felmerülne a kérdés, hogy milyen ingatlant vett még tavaly a turai kastélyt megszerző, Tiborczhoz köthető cég...

2016 május 31., kedd 13:33
61

Megírtuk, hogy egy több szálon is Tiborcz Istvánhoz köthető cég 200 millió forintért megvette a műemléki védelem alatt álló turai kastélyt. A cégcsoport több drága ingatlant is megszerzett, egy kapcsolódó cég a Városligeti fasorban vett villát, egy másik pedig a Postabank régi székházát szerezte meg a József nádor téren, bár ezt már el is adták egy, az FBI által is keresett szaúdi üzletembernek.

A turai Schossberger-kastély (Fotó: Botos Tamás)

A turai kastélyt megszerző TRA Real Estates Kft. kedden adta le 2015-ös beszámolóját, és abban az látszik, hogy a cégnek 222,2 millió forint értékű ingatlanvagyona van.

Ebből a turai kastély vételára csak 200 millió forint volt. Ezt onnan lehet tudni, hogy a turai önkormányzatnak elővásárlási joga lett volna az ingatlanra, erről a jogról pedig egy olyan határozatban mondtak le, amit közzétettek a Turai Hírlap című helyi újságban. Ebben a határozatban szerepel a kastély vételára is.

A maradék 22 millió forint a turai kastéllyal szemközt lévő, 1808 körül, barokk stílusban épült magtár vételára volt.

A helyiek szerint a magtárat mindenképp érdemes a kastéllyal együtt fejleszteni, és ha Tiborczék valóban szállodává alakítanák a kastélyt, ahogy Turán beszélik, akkor van értelme megvenni mellé a hatalmas, 2753 négyzetméteres magtárat is.

Ez a magtár

Mivel a magtár is műemlék, ennek az eladásához is kellett az önkormányzat hozzájárulása. Itt is a Turai Hírlapban megjelent határozatból ismerjük a vételárat. (Egyébként a József nádor téri Postabank-székház is műemlék, így arról az V. kerületi önkormányzat jelentethetett volna meg határozatot, és akkor tudnánk, hogy mennyit fizetett a Tiborczhoz kapcsolódó cég az ingatlanért. Az V. kerületi önkormányzat azonban sokkal titokzatoskodóbb, mint a turai, és nem tett közzé ilyen információt.)

A turai magtár egyébként jó ideje eladó volt, és eléggé rossz állapotban is van, ez magyarázhatja az alacsony vételárat.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt