Ha valakiben esetleg felmerülne a kérdés, hogy milyen ingatlant vett még tavaly a turai kastélyt megszerző, Tiborczhoz köthető cég...

gazdaság
2016 május 31., 13:33
comments 61

Megírtuk, hogy egy több szálon is Tiborcz Istvánhoz köthető cég 200 millió forintért megvette a műemléki védelem alatt álló turai kastélyt. A cégcsoport több drága ingatlant is megszerzett, egy kapcsolódó cég a Városligeti fasorban vett villát, egy másik pedig a Postabank régi székházát szerezte meg a József nádor téren, bár ezt már el is adták egy, az FBI által is keresett szaúdi üzletembernek.

A turai Schossberger-kastély (Fotó: Botos Tamás)
photo_camera A turai Schossberger-kastély (Fotó: Botos Tamás)

A turai kastélyt megszerző TRA Real Estates Kft. kedden adta le 2015-ös beszámolóját, és abban az látszik, hogy a cégnek 222,2 millió forint értékű ingatlanvagyona van.

Ebből a turai kastély vételára csak 200 millió forint volt. Ezt onnan lehet tudni, hogy a turai önkormányzatnak elővásárlási joga lett volna az ingatlanra, erről a jogról pedig egy olyan határozatban mondtak le, amit közzétettek a Turai Hírlap című helyi újságban. Ebben a határozatban szerepel a kastély vételára is.

A maradék 22 millió forint a turai kastéllyal szemközt lévő, 1808 körül, barokk stílusban épült magtár vételára volt.

A helyiek szerint a magtárat mindenképp érdemes a kastéllyal együtt fejleszteni, és ha Tiborczék valóban szállodává alakítanák a kastélyt, ahogy Turán beszélik, akkor van értelme megvenni mellé a hatalmas, 2753 négyzetméteres magtárat is.

Ez a magtár
photo_camera Ez a magtár

Mivel a magtár is műemlék, ennek az eladásához is kellett az önkormányzat hozzájárulása. Itt is a Turai Hírlapban megjelent határozatból ismerjük a vételárat. (Egyébként a József nádor téri Postabank-székház is műemlék, így arról az V. kerületi önkormányzat jelentethetett volna meg határozatot, és akkor tudnánk, hogy mennyit fizetett a Tiborczhoz kapcsolódó cég az ingatlanért. Az V. kerületi önkormányzat azonban sokkal titokzatoskodóbb, mint a turai, és nem tett közzé ilyen információt.)

A turai magtár egyébként jó ideje eladó volt, és eléggé rossz állapotban is van, ez magyarázhatja az alacsony vételárat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.