Másodfokon is 16 év börtönt kapott a Costa Concordia kapitánya

külföld
2016 május 31., 17:45
comments 33

Megerősítette a másodfokú bíróság kedden a Costa Concordia üdülőhajó volt kapitányának 16 év egy hónapos börtönbüntetését, amelyet a 2012-es, 32 halálos áldozatot követelő hajótörésben viselt felelőssége miatt szabtak ki rá.

Francesco Schettino 2012. január 13-án futtatta zátonyra a hajót. Tavaly februárban, első fokon örökre eltiltották a közhivatalok viselésétől és öt évre attól, hogy kapitányként dolgozzon, de akkor még nem kellett börtönbe vonulnia, szabadlábon várhatta meg a fellebbezés eredményét.

A keddi ítélethirdetésen nem jelent meg. Az ügyész a korábbi vádiratot átfogalmazta és újabb vádpontokkal egészítette ki, és az ítélet súlyosbítását kérte: 27-évre küldte volna börtönbe a volt kapitányt.

AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE
photo_camera AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE

Mindkét félnek lehetősége van még egy fellebbezésre a legfelsőbb bíróságon a jogerős ítélethez. Francesco Schettinót és a Costa Crociere hajótársaságot jelentős összegű kártérítés kifizetésére ítélték a túlélők, valamint a hajószerencsétlenség által érintettek javára. A bíróság többek között arra ítélte Schettinót és a hajótársaságot, hogy másfél millió euró nem vagyoni kártérítést fizessenek az olasz környezetvédelmi minisztériumnak, egymillió eurót az olasz kormánynak, félmilliót az olasz polgári védelemnek is.

Kártérítést ítéltek meg Giglio sziget önkormányzatának is, amelynek partjainál a Costa Concordia zátonyra futott. A Costa Crociere korábban már egymillió euró közigazgatási bírságot fizetett, valamint 84 millió euró kártérítést több mint háromezer túlélőnek és az áldozatok családjainak.

A tragédiában a tengerjárón zenészként dolgozó Fehér Sándor is életét veszítette. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.