Tilthatják az európai cégek a muszlim fejkendőt

jog
2016 május 31., 10:57
comments 329

Az európai magáncégeknek jogában áll megtiltani alkalmazottjai számára, hogy fejkendőt hordjanak, amennyiben a tiltás egy olyan általános szabály része, amely tiltja a munkahelyen a politikai, filozófiai vagy vallási szimbólumok megjelenítését - jelentette ki az Európai Bíróság egyik bírája.

Juliane Kokott abban az ügyben fejtette ki véleményét, amelyben egy belga muszlim nő vitte bíróság elé munkaadóját, a G4S biztonsági céget, amely elbocsátotta, miután nem volt hajlandó fejkendő nélkül dolgozni.

Kokott szerint "egy munkavállaló nem 'veheti le' a munkahelye bejáratnál a nemét, bőrszínét, etnicitását, szexuális irányultságát, korát vagy esetleges fogyatékosságát, el lehet tőle várni, hogy vallásának gyakorlását mérsékelje". (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.