Valahogy előkerült a videófelvétel a lépegető kutyafaszról

oktatás
2016 május 31., 07:19
comments 578


link Forrás


Bármiféle elméleti fizikai előképzettség nélkül is elsőrangú szórakozás Orosz László kirohanását figyelni. A szenvedélyes oktatóban - aki az elméleti fizika alapjait tanítja a BME-seknek - akkor törik el valami, amikor kiderül, hogy a jelenlévő diákok közül alig valaki lenne képes elvégezni egy olyan egyszerű, mechanikusan elvégezhető számítást, amivel időt tudnának megspórolni, hogy az igazán érdekes fizikai témával tudjanak foglalkozni.

Nekem 2-3 ilyen szenvedélyes, nagyszerű tanárom volt annak idején a Bölcsészkaron, tök jó a BME-seknek, hogy ilyen lelkes fickó tanítja nekik az elméleti fizikát!

  • Orosz 0:45 körül kérdezi meg a hallgatókat, hogy ki az, aki a feladatot otthon meg tudná csinálni.
  • 0:55 táján kezd felmenni a pumpa
  • 1:32 "Nem csinálom meg a megoldást" - mondja Orosz és bemutat egy mívesen kivitelezett lófaszt.
  • 1:48 "Szarok az egészre!"
  • 2:17 "Mert minden balfasz tárgyra rengeteg idejük van". Ez után a bevezetés után hosszasan és élvezetesen gyalázza az olyan tárgyakat, mint a léptető motorok programozásnának C++/A típusa, amiknek a világon semmi értelmük sincsen, mert ha egy mérnök bekerül egy gyárba, pár nap alatt úgyis megtanulja, öt év múlva pedig már úgyis egészen másképp fogják programozni a léptető motorokat. De az oktatási rendszer hibája miatt nem az általánosan használható alapokat tanítják, hanem az ilyen felesleges tágyakat.
  • 5:03 "Lépegető kutyafasz. Ez is egy lehetséges... Azt is lehet programozni. Fölálljon meg ne álljon föl. Kétállapotú rendszer. És ha kisül a kondenzátor még az is benne van. " A professzor, miután szépen megrajzolta az ívet, ledobta a retorikai atombombát, az eddig rettegve lapító diákok hallható örömére.
  • 5:49 "Önöknek most hallal rakják tele a zsákjukat, ami két hónap után megrohad, ahelyett, hogy halat tanítanának meg fogni magukkal.Ezt most nagyon eltúloztam, tudom nagyon jól."

  (via eduline)  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.