Valahogy előkerült a videófelvétel a lépegető kutyafaszrólBármiféle elméleti fizikai előképzettség nélkül is elsőrangú szórakozás Orosz László kirohanását figyelni. A szenvedélyes oktatóban - aki az elméleti fizika alapjait tanítja a BME-seknek - akkor törik el valami, amikor kiderül, hogy a jelenlévő diákok közül alig valaki lenne képes elvégezni egy olyan egyszerű, mechanikusan elvégezhető számítást, amivel időt tudnának megspórolni, hogy az igazán érdekes fizikai témával tudjanak foglalkozni.

Nekem 2-3 ilyen szenvedélyes, nagyszerű tanárom volt annak idején a Bölcsészkaron, tök jó a BME-seknek, hogy ilyen lelkes fickó tanítja nekik az elméleti fizikát!

  • Orosz 0:45 körül kérdezi meg a hallgatókat, hogy ki az, aki a feladatot otthon meg tudná csinálni.
  • 0:55 táján kezd felmenni a pumpa
  • 1:32 "Nem csinálom meg a megoldást" - mondja Orosz és bemutat egy mívesen kivitelezett lófaszt.
  • 1:48 "Szarok az egészre!"
  • 2:17 "Mert minden balfasz tárgyra rengeteg idejük van". Ez után a bevezetés után hosszasan és élvezetesen gyalázza az olyan tárgyakat, mint a léptető motorok programozásnának C++/A típusa, amiknek a világon semmi értelmük sincsen, mert ha egy mérnök bekerül egy gyárba, pár nap alatt úgyis megtanulja, öt év múlva pedig már úgyis egészen másképp fogják programozni a léptető motorokat. De az oktatási rendszer hibája miatt nem az általánosan használható alapokat tanítják, hanem az ilyen felesleges tágyakat.
  • 5:03 "Lépegető kutyafasz. Ez is egy lehetséges... Azt is lehet programozni. Fölálljon meg ne álljon föl. Kétállapotú rendszer. És ha kisül a kondenzátor még az is benne van. " A professzor, miután szépen megrajzolta az ívet, ledobta a retorikai atombombát, az eddig rettegve lapító diákok hallható örömére.
  • 5:49 "Önöknek most hallal rakják tele a zsákjukat, ami két hónap után megrohad, ahelyett, hogy halat tanítanának meg fogni magukkal.Ezt most nagyon eltúloztam, tudom nagyon jól."

  (via eduline)