A balatoni nyaraló születése: turizmus és nyaralás a két világháború közötti Magyarországon

előadás
2016 június 01., 16:18

A májusi Budapest Science Meetupon Ablonczy Balázs történész (MTA-BTK, Történettudományi Intézet, „Trianon100” Lendület Kutatócsoport), a Trianon legendák és a Visszatért Erdély című könyvek szerzője arról beszélt, mit árul el nekünk a két világháború közötti turizmus vizsgálata a Horthy-korszak társadalmi és politikai viszonyairól.

link Forrás


Az előadás összefoglalója:

Mikor kezdődött a balatoni nyaralás szokása? Mikorra épült be a tópart? Mi az a bikavonat és hogyan kezdte meg csillogó karrierjét a magyar életben a manzárd? Továbbá: mitől kék a kéktúra? És mit mond el a húszas-harmincas évek mindennapjairól,és különbségeikről a Galyatetői Nagyszálló lépcsőkorlátja? Az előadásban ezeket a kérdéseket járjuk körbe, a fő kérdés persze mégis az: hogyan fér meg egymással egy autoriter rendszer hierarchizált világa és a magának szüntelen utat törő technikai, életmódbeli modernitás és vajon jó végéről fogjuk-e meg a Horthy-korszak történetét, amikor csak a politikára koncentrálunk?

A korabeli hangulat megidézéséhez itt egy válgatás balatoni, lillafüredi és galyatetői képekből a Fortepan korabeli fotóiból:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.