Több pénzt kér a szolgáltatóktól a TV2, mint az RTL Klub

media
2016 június 1., 10:12
comments 186
photo_camera Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelõs kormánybiztos a IV. Music Hungary konferencián az egri Bolyki pincészetben 2016. május 26-án. Fotó: MTI / Komka Péter

Kedden az RTL Klub, szerdán a TV2 jelentette be (általános szerződési feltételeik között), mennyi pénzt kérnek a szolgáltatóktól (például a UPC-től, a Digitől vagy a Telekomtól) azért, hogy utóbbiak felvehessék műsorcsomagjaikba a két nagy kereskedelmi tévét. A csatornák közleményt is kiadtak a kérdésben.

A piacvezető RTL Klub 294 forintot kér előfizetőnként, de ha időben szerződnek velük a szolgáltatók, kedvezményekkel együtt ez az ár egészen 135 forintig csökkenthető. A TV2 szerdára virradóra tette közé saját árait: 290 forint a listaár náluk, a legolcsóbb megoldás pedig 150 forint, azaz Andy Vajna tévéje összességében több pénzébe kerül majd a szolgáltatóknak.

A nagy kereskedelmi tévék évekig nem szedhettek terjesztési díjat a szolgáltatóktól, miután - még a digitális átálás idején - egy kormányrendelet ezt megtiltotta. Április végén aztán ezt a tiltást Orbán Viktor saját kezével oldotta fel. Most, hogy Andy Vajna kezébe került az adó, engedélyezték, hogy a TV2 és az RTL Klub is beszedhesse ezeket a pénzeket. Tévénként évi 4-5 milliárd forintot is elérheti az ebből származó bevétel.

Az RTL Klub nézettsége egyelőre továbbra is alaposan meghaladja a TV2 számait. A Nielsen szerint a prime time műsorsávban előbbi több, mint 8 százalékkal nagyobb közönségaránnyal bír, mint a kormányközeli tévé. A TV2 főleg hétvégente - a Nagy Duett című műsornak köszönhetően - erős: itt az elmúlt hetekben már előzte is a riválist, de előnye csupán 2-3 százalék.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt