Egyetlen térképen Magyarország összes idén leleplezett marihuánaültetvénye

életmód
2016 június 02., 02:05
comments 94

„A magyar egy szorgalmas fajta. (...) ha kinyílik a tér, ha az emberek úgy látják, hogy több munkával jobban lehet boldogulni, akkor hajlandóak jobban és többet dolgozni.”

– Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke

A vas és acél országa rég a múlté, de van helyette más: ma már alig akad olyan tyúkszaros falu ebben a hazában, ahol ne akadna legalább egy magánerőből létrehozott és fenntartott marihuánaültetvény.

Az idei rendőrségi beszámolókból egyértelműen kiderül, hogy Magyarország lassan, de biztosan marihuánatermesztő nagyhatalommá válik: egyedül 2016 első öt hónapjában minimum ötven ültetvény bukott le országszerte, Zuglótól Bősárkányig, Pilisvörösvártól Kántorjánosiig és vissza. És ezek még csak azok, amikre rátalált a rendőrség, mert nyilván van egy csomó olyan, amire nem talált rá.

A felderített ültetvények a lehető legváltozatosabb képet mutatják: van köztük olyan, ami összesen kettő darab, a konyhaablakban árválkodó csenevész palántából állt, mint ez itt:

Aztán van olyan ültetvény, ahol több mint kétszáz tő marihuánára bukkantak, ami nagyüzemi módszerekre és a hobbiszintet messze meghaladó, profi termesztőre vall:

Vagy a garázsba rejtett ültetvény, ami kizárólag a hálószobából, az ágy alá rejtett lejárón át közelíthető meg:

Az ültetvények felderítési gyakorisága nyilván összefügg a szezonalitással: míg az év eleji, téli hónapokban kevesebb termőterület (értsd: lakás, szoba, pince és padlás) bukott le, idén májusban már volt, hogy egyetlen nap alatt hármat is lelepleztek: május 25-én Bősárkány, Téglás és Palotabozsok is felkerült az ország marihuánaültetvény-térképére.

Ami a termesztők életkorát illeti, a rendőrségi beszámolókból kiderül, hogy 19-től 64 évesig bárki szívesen foglalkozik fűtermesztéssel, ráadásul a lehető legváltozatosabb családi viszonyok (apa-fia, fiú-anya, komplett családi vállalkozás, stb.) között. A magyar fűtermesztő mindehhez felettébb leleményes, bár a leleményt nyilván a kényszer szüli: 2016 első felében találtak ültetvényt lakásban, sátorban, pincében, padláson, panelház galériáján, targoncás emelővel működtetett rejtekajtó és ágy alá rejtett rejtekajtó mögött; garázsban, műhelyben, tyúkólban, melléképületben, hobbitelken, kukoricásban, erdőben és folyó árterületén is.

photo_camera Maruhuánaültetvények Magyarországon, 2016. január 1. - május 31.

A fenti térképből persze, amelyen kizárólag a 2016. január 1. és május 31. között lebukott ültetvények szerepelnek, messzemenő következtetéseket nem lehet levonni arra nézve, hogy hol terem a legtöbb fű ebben az országban, hiszen a felderítésekben nyilván nagy szerepet játszik a rendőri ügybuzgalom, az állampolgári feljelentési hajlam és megannyi egyéb geopolitikai tényező. Az viszont biztos, hogy Budapesten és környékén annyi az ültetvény, hogy alig fért rá a térképre, miközben vannak látszólag érintetlen területek, mint Békés vagy Vas, ahol idén egy ültetvényes sem bukott le. Eddig.

A 2016-ban felfedezett ültetvények ABC-sorrendben, és leleplezésük körülményei:

Apátfalva, Makó

Ászár

Bősárkány

Budapest, 3. kerület, Szőlő utca

Budapest, 8. kerület

Budapest, 9. kerület, Lónyay utca

Budapest, 14. kerület, Mogyoródi út

Budapest, 14. kerület, Szobránc utca

Budapest, 15. kerület

Budapest, 17. kerület

Budapest, 20. kerület, Lajtha László utca

Csongrád, Szentes

Debrecen

Debrecen 2

Eger, Ostoros

Eger 2

Erdőbénye

Etes

Érd

Érd 2

Győrszemere

Harkány, Nagypeterd

Hegykő

Kaposvár

Kántorjánosi

Kesznyéten

Máriakálnok

Mezőkövesd

Nagykanizsa

Palotabozsok

Pécs

Pécs-Nagyárpád

Pilisvörösvár

Pilisvörösvár 2

Porcsalma

Rábapatona

Sály

Sopron

Sopron 2

Szabadi

Szeged

Székesfehérvár

Szolnok

Táborfalva

Téglás

Veresegyháza

Verpelét

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.