Radioaktív folyadék szivárgott egy japán atomerőműben

2016 június 2., csütörtök 12:27
98

Sugárzó folyadék szivárgott ki csütörtökön a Tokióval szomszédos Ibaraki tartományban, a leállított japán Tokai atomerőmű kettes számú blokkjában - közölte a létesítményt üzemeltető Japan Atomic Power vállalat.

A szivárgás oka egyelőre nem ismert, nem tudni sem környezeti károkról, sem egészségkárosodást szenvedett dolgozókról.

A vállalat szerint a szivárgás abban az épületben történt, ahol a sugárszennyezett vizet tisztítják.

„Nagyjából 750 liter folyadék szivárgott ki, amelyben a sugárzó részecskék aktivitása literenként meghaladja a 370 ezer becquerelt”

- tették hozzá. Az MTI hírében az szerepel, hogy egy becquerel az aktivitása annak a radioaktív anyagnak, amelyben másodpercenként egy atommag bomlik el.

A Tokai atomerőmű kettes számú, 1100 megawatt teljesítményű blokkját 1971-ben építették. A 2011. március 11-ei földrengés következtében kialakult hatalmas szökőár után - amely súlyosan megrongálta a fukusimai atomerőmű három reaktorát, nukleáris katasztrófát okozva - Japánban leállították mind a 48 atomreaktort, köztük a tokait is. A sugárszennyezett víz tisztítását végző berendezések azonban részben tovább működnek. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt