Harminc éve nem volt ekkora áradás Párizsban, mint most

Ha a hétvégén nem apad az ár, a Szajna vízszintje akár a 6,5 métert is elérheti. Az áradás miatt Párizsban már le kellett zárni a Cluny - La Sorbonne és a St Michel metróállomásokat is. Közben már egyes hidakat is lezártak, és minden olyan hajót kitiltottak a Szajnáról, ami nem éppen mentést végez.

Fotó: AFP/Irina Kalashnikova/Sputnik

A Louvre-ban is biztonsági intézkedéseket hoztak a magas vízszint miatt, közel 250 ezer műtárgyat kellett magasabb szintre vinni az alagsorból. A hatóságok már arra is felkészültek, hogy esetleg biztonságosabb helyre kell telepíteniük az elnököt és a minisztériumokat.

Fotó: AFP/Alexandr Kryazhev / Sputnik

Franciaországban 1973 óta nem voltak olyan súlyos esőzések, mint idén májusban, Párizst pedig 1910 óta nem öntötte el így a víz.A francia biztosítótársaságoknak várhatóan 600 millió eurót kell majd kifizetniük az árvízkárok miatt.

Az idei áradások miatt Európa-szerte, Franciaországtól Ukrajnáig eddig 15-en vesztették életüket. Franciaországban eddig két halálos áldozatot követelt az áradás, de Németország déli részén, ahol falvakat mosott el a víz, már 10-en meghaltak. (BBC)