Navracsics szerint nem felel meg a valóságnak, amikor a kormány brüsszeli zsarolásról beszél

POLITIKA
2016 június 03., 16:43
comments 278

Nyilván, aki zsarolásról beszél, az a politikai kommunikáció részeként teszi ezt. A valóságban Magyarország és az Európai Bizottság között sok vitás kérdés van, de általában mindegyik tagállammal meglehetősen sok vitás kérdés van. Én nem érzem azt, hogy az Európai Bizottság Magyarországgal kapcsolatban bármilyen szempontból is zsaroló tevékenységet folytat” - mondta Navracsics Tibor uniós biztos pénteken a Klubrádiónak.

Az Orbán-kormány volt minisztere, elmondta, hogy ő is részt vett az Európai Bizottság kvótáról szóló döntésének meghozatalában, hogy legyen lehetőség minden uniós tagállamban menekülteket elhelyezni. Navracsics az egész konstrukciót azért nem kérdőjelezte meg, mert ez a csomag csak egy jövőbeli helyzetre vonatkozik, amikor a legálisan menekültstátuszt kérő emberek száma egyetlen országban jelentős mértékben meghaladja a szokásos mértéket. A tervek szerint ekkor segítene a többi tagállam a túlterhelt országnak.

Hangsúlyozta, hogy itt nem az illegális bevándorlásról van szó, mert a külső határ megerősítése is fontos eleme ennek a csomagnak. Itt a menekültstátuszt kérőkről és megkapókról van szó.

Navracsics szerint ez egy abszolút vállalható megoldás, hiszen nem a mostani helyzetről, hanem egy jövőbeli menekültügyi eljárás szabályozásáról beszélünk.

Navracsics Tibor sajnálja, hogy nagyon halk szavúak és elenyészően kevesen vannak a magyarországi politikai színpadon azok a szereplők, akik – hozzá hasonlóan – nem csak jelszavakban, kijelentéseikkel, hanem érdemben, tevőlegesen is elkötelezettek a szoros európai politikai-gazdasági-pénzügyi integráció mellett.

Navracsics szerint Magyarországnak életbevágó, stratégiai érdeke, hogy benn maradjon az Unióban, egyáltalán az, hogy az Unió tovább éljen és fejlődjön, ugyanakkor tény, hogy ezt Magyarországon sokan nem értik meg és nem is értenek ezzel egyet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.