Tilos bevinni az Egyesült Államokba a gödöllői Teva-gyár gyógyszereit

Egészségügy
2016 június 03., 08:02
comments 137

Az USA élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hatósága, az FDA május 27-én elrendelte, hogy a magyarországi Teva gödöllői gyógyszergyárában készült gyógyszereket tilos bevinni az országba – szúrta ki a hvg.hu a raps.org egészségügyi oldalon. A világ egyik legnagyobb steril gyógyszergyárának csak két létfontosságú terméke kerülhet be az USA-ba: a fertőzések kezelésére használt Amikacin, a másik pedig a kemoterápiás Bleomycin.

A lap szerint a hatóság nem indokolta az importstopot, csak annyit tudni, hogy a Teva januárban – ahogy egyszer már 2007-ben is – kapott egy ún. 483-as nyomtatványt. Ezt általában akkor küldi el az FDA, ha megszegik a gyártási előírásokat. A Teva szóvivője azt mondta, nem tudnak arról, hogy az FDA bármilyen hiányosságra rámutatott volna, vagy hogy biztonsági aggályok merültek volna fel a gödöllői üzemben, amit 2012-ben nyitották 110 millió dolláros befektetéssel. (hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.