A szociáldemokrata Gabriela Firea lett Bukarest polgármestere

Gabriela Firea. Fotó: Wikimedia Commons

A rendszerváltás óta először fordul elő, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) adja Bukarest főpolgármesterét. Most, Gabriela Firea győzelmével nem csak ez változik meg, de száz év után első alkalommmal lesz újra női főpolgármestere a városnak.

A legutóbbi két választáson a PSD-ből kilépett Sorin Oprescu volt a jelölt, de ő függetlenként indult. Firea most a szavazatok nagyjából 42 százalékát gyűjtötte be, míg Nicusor Dan, az újonnan alakult Mentsük meg Bukarestet Szövetség jelöltje lett a második, alig valamivel kevesebb mint 30 százalékkal. Bukarestben a nap vesztese a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (NLP) volt: jelöltjük, Catalin Predoiu csak 13 százalékot tudott begyűjteni.

Kelemen Hunor azt közölte az MTI-vel, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség országszerte 54 településen polgármesteri tisztséget ünnepelhet, ennyi hely van ugyanis, ahol a pártnak nem volt ellenjelöltje. Kelemen szerint Szatmárnémetiben Kereskényi Gábor, Marosvásárhelyen pedig Soós Zoltán szoros versenyben áll a hivatalban levő polgármesterrel.

Exit poll adatok szerint Kolozsváron marad a jobboldali irányítás: Emil Boc, az NLP jelöltje a várhatóan a szavazatok közel 70 százalékát szerzi majd meg, és újabb mandátumra kap majd megbízást. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.