Egy papagáj lehet egy gyilkosság koronatanúja

külföld
2016 június 06., 04:29

A jákópapagáj nagyon tanulékony fajta. Egy éven át volt alkalmam tanulmányozni egy példányt, az képes volt hangeffektestül visszamondani az előző este látott filmet. A Top Gunt, amit befogadó családom kisfia körülbelül 38-szor nézett meg egy hét alatt, betéve tudta, bármikor képes volt rázendíteni a Highway to the Danger Zone-ra.

Ezt csak azért meséltem, mert a mostani történet főszereplője is egy jákópapagáj,

Bud.

Bud egy gyilkosság szemtanúja volt, átélte gazdája, a 45 éves Martin Duram halálát. Azóta amúgy sem szűk szókincse új kifejezéssel bővült:

"Ne lőj, bazmeg!" - üvölti.

De nem csak ezt üvölti. Ha valaki nagyon odafigyel, más részleteket is kihallhat. Egy pár veszekedését.

Aminek van jelentősége: a tetthelyen Duram mellett nejét is megtalálták, Glenna Duram fejlövést kapott, de túlélte. A rendőrség eredetileg áldozatnak tekintette a nőt, de a helyi WOOD-TV tévéadó értesülései szerint immár gyanúsítottként kezelik.

Ha hihetünk a papagájnak, a pár vitába keveredett, ennek végén mondta az áldozat, hogy "ne lőj, bazmeg!". Glenna Duram tagadja, hogy ő gyilkolta volna meg a férjét, emlékezetkiesésre panaszkodik. De a rendőrségnek azt magabiztosan jelentette ki, hogy "azt tényszerűen tudom, hogy nem én öltem meg a férjemet".

Arra viszont állítólag nem emlékszik, hogy három búcsúlevelet is hagyott maga után a szeretteinek.

Az egyelőre még nem dőlt el, hogy a hatóságok bizonyítékként felhasználják-e a papagájt. Az ügyben eljáró ügyész szerint lenne lehetőség rá, hogy már csak ez alapján vádat emeljenek Glenna Duram ellen, de egyelőre inkább megvárná, amíg a rendőrség lezárja a nyomozást, hátha az konkrétabb bizonyítékot is hoz. (Via The Washington Post. Címlapképünk illusztráció, nem Bud, hanem egy másik jákópapagáj, Max látható rajta. De nekem elhihetik, Bud se néz ki nagyon máshogy. Fotó: Dennis Haslam / Flickr CC BY 2.0)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.