Egyre több muszlim bevándorló tér át Európában keresztény hitre

külföld
2016 június 06., 08:03
comments 274
photo_camera Orodox görög pap és menekült gyerek Leszbosz szigetén   Bartek Langer/NurPhoto

Bár összefoglaló számok nincsenek, egyre több helyi hír mutat arra, hogy a részben vallási alapú konfliktusok elől menekülő muszlimok komoly bázisát kezdik képezni a különféle keresztény egyházaknak Európában - derül ki a Guardian cikkéből.

Vannak helyek, ahol már tömeges keresztelőket is szerveztek, írja a lap, megjegyezve, hogy a jelenségnek három fő oka lehet:

  • őszinte hit az itt megismert új vallásban
  • a hála kifejezése, amiért a hosszú és veszélyes menekülés közben keresztény segélyszervezetek segítették az embereket
  • az a számítás, hogy a megtérés ténye segíthet a menekültstátusz hivatali elbírálásakor

A jelenség német nyelvterületen szembetűnő. A berlini Stieglietz egyik plébániáján a nyáj két év alatt 150-ről majdnem 700-ra nőtt, hála a megtérő muszlimoknak, más német városokban, például Hamburgban pedig tömeges keresztelőket szerveztek. Az osztrák katolkus egyház 2016. első negyedévében 300 felnőttkeresztelési kérvényt fogadott be, ezek 70 százaléka muszlim bevándorlóké.

Az angliai Bradford püspöke által tavaly celebrált keresztelők negyedében volt megtért muszlim az alany, főleg iráni menekültek. Mohammad Eghtedarian, aki szintén megtért iráni menekültből lett segédlelkész, azt magyarázta, hogy sorstársainak megkeresztelkedésében egyszerre játszik szerepet a hit elmélyítésének vágya és a menekültstátusz megszerzéséé. Ő maga is a menekülés hónapjai alatt, keresztény segélyszervezetek tagjainak révén került közel a valláshoz, hogy megtérése és letelepedése után már az anglikán egyház szolgálatában segítsen a frissen érkezőkön.

Aki a téma mélyebben érdekel, olvassa el az eredeti cikket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.