Elkezdték Budapest legnagyobb fakivágását az Orczy-parkban


Hétfőn délelőtt olyan méretű fakivágás indult meg a VIII. kerületben, ami a maga 145 darabjával majdnem négyszer akkora, mint ahány eddig kidöntött fa (40) miatt hetek óta tart a tiltakozás a Ligetben. Ha hozzáadjuk az Orczy-kertnél korábban kivágott 131 fát, 276 példánynál fogunk járni, az eddig városligeti termés hétszeresénél.

A parkban, ami hagyományosan a szegényebb nyolcadik kerületiek Ligetje volt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem építkezései miatt irtják a növényzetet. Most konkrétan a Rendészettudományi Kar új speciális képzési központja és egy sportközpont miatt berregnek a láncfűrészek.

Az egyetem korábban azt nyilatkozta, hogy a kivágandó növények nem is a parkban, hanem a nagyközönségtől eleve elzárt területen állnak. Ehhez képest ugyanabban a nyilatkozatban, amiben azt állították, hogy a kivágandó fák nem is a parkban vannak, azt is mondták, hogy

A fakivágást maga a beruházás, valamint a park elöregedett, beteg faállománya, továbbá a tavaly nyári vihar okozta kár indokolja.

Ez az akció azonban csak addig lesz a legnagyobb Budapesten, amíg be nem indul a nagyüzemi erdőirtás a Római-parton, ahol az egész parti fasort és egy teljes erdőt vágnak ki, durván másfélezer példányt.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.